Conducere nouă la Poliţia Turceni, demisie şi la Rovinari

Posturile de poliţie din oraşele Turceni şi Rovinari au rămas fără şefi după ce 12 poliţişti au fost reţinuţi sau puşi sub control judiciar într-o anchetă a Direcţiei Generale Anticorupţie. Constantin Bărbulescu, şeful Poliţiei Rovinari, a demisionat luni, după ce vineri făcuse un gest similar Cătălin Vlad, şeful Poliţiei Turceni. DGA a monitorizat timp de opt luni poliţiştii care au facilitat furtul de cărbune din carierele Rovinari şi transportul acestuia către judeţele din sudul ţării. Mii de maşini au fost „vămuite” cu sume între 50 şi 200 de lei de către poliţişti din ianuarie şi până la percheziţiile din 3 septembrie.

Poliţiştii din Rovinari vor avea de acum încolo un şef nou, unul care îi va urma în funcţie lui Constantin Bărbulescu, cel care luni a decis să îşi dea demisia pe fondul scandalului declanşat de implicarea unor poliţişti din Turceni şi Rovinari în „Mafia Cărbunelui”. Acesta ocupa postul de conducere de la Rovinari de cinci ani. În 2010, Liviu Chiţiba lua concursul pentru şefia Poliţiei Rovinari cu 9.45, dar şeful IPJ Gorj de atunci, Viorel Caragea, l-a preferat pe Bărbulescu cu 5.09, deoarece Chiţiba nu depusese actele de studiu în original. Între timp, Chiţiba a devenit şeful DGA Gorj şi a sesizat încă din 2013 posibile fapte de corupţie ale poliţiştilor legate de reţeaua de furt de cărbune, fapte anchetate abia în 2015.

Bărbulescu pleacă din funcţie şi la circa două luni după ce fostul său ginere, Eugen Brăiloiu, a ajuns şi el în spatele gratiilor pentru că a fost prins transportând cărbune furat de pe o bandă ce aparţine Complexului Energetic Oltenia. Brăiloiu avea 10 tone de cărbune în autoutilitară, echivalentul a circa 1000 de lei, în dosarul „Mafiei Cărbunelui” CEO constituindu-se parte civilă cu un prejudiciu de circa 3.7 milioane lei, ceea ce arată cât de mult cărbune s-a furat doar în cele câteva luni în care hoţii şi poliţiştii au fost monitorizaţi de ofiţerii DGA.

Udroiu, noul şef al Poliţiei Turceni

Locul lui Bărbulescu a rămas vacant, dar nu şi cel al lui Cătălin Vlad, comanda Poliţiei Turceni fiind preluată de ieri de Gabriel Udroiu, cel care a condus în ultimii ani Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Gorj.

Munca lui la noul job nu va fi una uşoară, asta pentru că mai întâi va trebui să-şi facă o echipă. Nu mai puţin de 12 poliţişti sunt cercetaţi penal în dosarul "Mafia cărbunelui" şi nu mai au dreptul să presteze activitate la Postul de Poliţie din Turceni. Patru dintre ei sunt în arest, iar pentru ceilalţi 8 magistraţii din Capitală au dispus măsura controlului judiciar. Aceştia din urmă au fost puşi la dispoziţie, au predat armele, nu mai au dreptul să instrumenteze dosare penale şi urmează să fie detaşaţi în cadrul IPJ Gorj, dacă vor fi locuri disponibile, sau la alte inspectorate din regiune.

În urma audierilor de la finalul săptămânii trecute au fost reţinuţi şi mai apoi arestați agenții de poliție: Ștefan Găman de la Postul de Poliţie Plopşoru, Nicolae Milodin și fratele său Gheorghe Milodin, dar şi Constantin Manolache, toți de la Poliția Turceni. Sub control judiciar se află poliţiştii: Florin Vlăduțu, Daniel Ungureanu, Dan Ciuciuc, Florin Glaje, Sevastian Udrea, Nicolae Marinel Staicu, Marin Paul Ghiară, Gheorghiţă Vâlceanu. Cum aceștia au fost puși pe tușă, în locul conducerea IPJ Gorj va delega alţi agenți din cadrul inspectoratului pentru a acoperi deficitul de personal de la Poliția Turceni.

DETAŞARE

Cătălin Vlad, șeful demisionar al Poliției Turceni, a fost detașat la Secția Rurală a Postului de Poliție al orașului Târgu Cărbunești, ca ofițer de poliție.  

POLITIA_ROVINARI

Vizualizări: 850

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: