Consilier școlar: Părinții sunt cei mai buni psihologi ai copiilor

În multe dintre școlile din județul Gorj, elevii se simt singuri, se simt neprotejați, le este frică de profesori, de note și de reacția părinților. Aceasta pare să fie una dintre principalele concluzii trase de consilierii școlari care discută cu elevii. La Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu învață 900 de elevi. De ei toți răspunde un singur consilier școlar, care de altfel are și ore de psihologie în unitate.

Prezența unui consilier școlar sau a unui psiholog în unitățile de învățământ a devenit indispensabilă dacă este să luăm în calcul evenimente petrecute în școlile din Gorj în ultimii ani. Chiar săptămâna trecută un elev de la un liceu din Târgu Jiu s-a spânzurat după o ceartă cu iubita. Nimeni nu a putut să-și explice gestul tânărului, nici părinții, și nici profesorii. Asta pentru că de cele mai multe ori tinerii nu-și exteriorizează trăirile și tot de atâtea ori părinții refuză să-și trimită copilul spre consiliere. ”Părinții au impresia că psihologul școlii este un fel de psihiatru. Eu una particip în fiecare lună la întâlnirea cu părinții și le prezint aspecte din activitatea mea ca să-i fac să înţeleagă ce înseamnă consilierea și să-și dea seama că elevul, chiar dacă nu are o problemă deosebită, este bine să vină la consiliere. Noi nu putem spune că este cineva vinovat, nici profesorii, nici consilierii, nici psihologii. Părinții sunt cei mai buni psihologi ai copiilor. Familia este principalul sprijin, familia ar trebui să fie mai atentă, să vorbească cu ei”, a spus Mihaela Ceureanu, consilier școlar la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu.

Au părinții plecați în străinătate
În această unitate de învățământ, cea mai mare temere a copiilor este legată de note, o spune consilierul școlar. Prea puțin vorbesc despre relațiile sentimentale sau relațiile de familie. ”Nu sunt probleme majore, în general sunt foarte timizi, au emoții, sunt timorați. Principala lor temere de școală este nota, media la matematică, fizică, chimie. Și relațiile de dragoste sunt motive de îngrijorare în rândul lor, însă nu se exteriorizează atât de mult pe cât ne-am dorit noi”, a mai spus Mihaela Ceureanu, psiholog.
O altă problemă o reprezintă copiii care au părinții plecați la muncă în străinătate. La Colegiul Național ”Ecaterina Teodoroiu”, din 900 de elevi, 50 au părinții plecați la muncă peste hotare. Cei mai mulți au rămas în grija bunicilor care fie nu au timp, fie sunt prea bătrâni ca să le dea elevilor un sfat când au nevoie.

Vizualizări: 732

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: