Efectele codului portocaliu de ger în judeţul Gorj

Gorjul se află, de luni dimineaţă, sub avertizare de cod portocaliu de ger. Vremea geroasă din ultimele zile a afectat sursele de apă potabilă din Târgu Jiu, Baia de Fier, Novaci şi Rânca. Deşi autorităţile spun că utilajele de deszăpezire îşi fac bine treaba, luni mai multe maşini au ajuns în şanţ din cauza poleiul şi a zăpezii de pe drumurile judeţene şi comunale. Evenimente de acest gen s-au produs la Runcu, Arcani şi Berleşti. Şi în Târgu Jiu, în zona de nord a municipiului, circulaţia s-a desfăşurat cu greutate. Traficul a fost blocat în nenumărate rânduri, în zona Rostramo.

Autorităţile judeţului spun că nu s-au înregistrat probleme din cauza ninsorii şi a gerului, şoferii însă se plâng de faptul că drumurile nu au fost deszăpezite. „Încă de sâmbătă am luat legătura cu toţi factorii responsabili pentru gestionarea acestei situaţii de ger. Până-n prezent nu sunt probleme în judeţ. Ne-a preocupat să fie căldură în şcoli. Pe drumurile judeţene, naţionale şi comunale se circulă, sperăm că vom trece cu bine aceasta perioadă”, a declarat Gheorghe Paraschivu, prefectul judeţului Gorj.
Luni dimineaţa, în doar câteva ore de la căderea primei zăpezi, trei maşini au ajuns în şanţ pe raza localităţilor Runcu, Arcani şi Berleşti. Şoferii acuză autorităţile judeţene şi locale de faptul că nu au luat măsuri pentru deszăpezirea drumurilor. „Coboram o pantă, iar într-o curbă am pierdut controlul volanului. Mergeam destul de încet, dar pe carosabil era gheaţă, acoperită de zăpadă. Am avut noroc că maşina s-a oprit într-un pom, altfel puteam să ne pierdem viaţa. Se vede foarte clar că nu s-a intervenit absolut deloc pe acest drum, deşi este un drum judeţean”, a declarat şoferul autoturismului avariat pe raza localităţii Berleşti.
Şi în zona de nord a municipiului Târgu Jiu s-a circulat cu dificultate, însă autorităţile au spus că situaţia era sub control. „Utilajele de deszăpezire au pornit imediat atât pe drumul de rocadă, cât şi în interiorul municipiului Târgu Jiu, şi pe partea de carosabil, şi pe trotuare. În mod special s-a făcut deszăpezirea în zonele în care urmau să fie circulate de copii, odată cu începerea cursurilor şcolare. Situaţia este sub control, utilajele sunt în funcţiune, avem suficient material antiderapant”, a declarat Aurel Popescu, primarul interimar al municipiului Târgu Jiu.

În continuare fără apă
Vremea geroasă din ultimele zile a afectat sursele de apă potabilă din Târgu Jiu, Baia de Fier, Novaci şi Rânca. Dacă Baia de Fier şi Rânca problemele s-au rezolvat, încă din week-end, la Târgu Jiu a fost nevoie de intervenţia echipelor Aparegio şi în cursul zilei de luni, două blocuri având în continuare probleme cu apa potabilă. „Au fost probleme punctuale privind aprovizionarea cu apă, am avut mai multe echipe de intervenţie. Au fost probleme privind expunerea de apometre, canale descoperite, conducte neacoperite. Presiunea a scăzut destul de mult şi ca urmare a îngheţului la sursele de suprafaţă, dar am trecut imediat la puţuri, la forajele de la Iezureni, Preajba şi Polata. E adevărat că mai avem două blocuri, unde s-a lucrat în cursul zilei de luni, pentru a remedia problema alimentării cu apă”, a precizat Aurel Popescu.

Vizualizări: 453

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: