Consilierii din Slivileşti blochează extinderea carierei Jilţ

Consiliul Local Slivileşti a luat din nou în discuţie un proiect de hotărâre prin care să permită extinderea carierei Jilţ. Un astfel de proiect avea nevoie de nouă din cele 13 voturi din consiliu, dar nu a obţinut decât opt. Pentru că un consilier a fost absent, votul va fi reluat joi. Excavatoarele din Jilţ nu mai au front de lucru şi cariera ar putea fi închisă fără acest aviz care să permită demararea procedurilor de expropriere.

Extinderea carierei Jilţ a creat un adevărat război al consilierilor locali la Slivileşti. Primarul Sorin Bucurescu susţine că a fost acuzat că îi apără pe Călinoiu şi Manţog, care au fost expropriaţi din zona Ştiucani. Bucurescu precizează că avizul cerut de cei din minerit se referă la o altă zonă şi nu are nicio legătură cu cei doi. Acuzaţiile de acest tip au fost făcute de fostul viceprimar Vasile Murgu, pe care Bucurescu îl acuză că este supărat că nu a obţinut un post de jurist la complexul energetic, aşa cum îi promisese şeful lui de partid, Dan Ilie Morega. În replică, Vasile Murgu, fostul viceprimar al localităţi, susţine că demersul lui este motivat de îngrijorarea cu privire la soarta cetăţenilor din Ştiucani, Tehomir şi Miculeşti.  

Fostul vice, supărat că nu e jurist la CE Turceni

Sorin Bucurescu, primarul PSD al comunei Slivileşti, spune că şedinţele de consiliul local tind să se trasforme în circ. „Ieri nu a mai fost şedinţă, a fost mai mult circ. Mai mulţi consilieri nu sunt de acord cu această extindere a carierei pentru că au ei impresia că noi încecăm să acoperim nişte lucruri. Este vorba de casele lui Călinoiu şi Manţog de la Ştiucani.  Eu nu sunt pedist dar trebuie să fiu corect şi să spun că nu are nici o legătură cu ceea ce spun unii dintre consilieri. Ţipară pe acolo că sunt casele lui Călinoiu şi ale lui Manţog şi că vrem să îi acoperim. Alea sunt nişte hotărâri judecătoreşti, nu e treaba noastră”, spune Bucurescu.

Primarul comunei Slivileşti susţine că Vasile Murgu, consilier PNL şi fost viceprimar al localităţii, a fost cel care a strâns peste 10 cetăţeni pe care i-a adus la şedinţa consiliului local pentru a intimida consilierii.  „Fostul vice a rămas fără serviciu şi i-a promis Morega ca îl va angaja jurist la complex. Cum liberalii nu au câştigat nimic, nici pe el nu l-au putut angaja. Aşa că el este cel mai supărat. A luat cuvântul şi le-a spus oamenilor că eu îi acopăr pe Manţog şi pe Călinoiu. Nici vorbă de aşa ceva, dar ce să îi faci? El contiună capmania electorală”, a mai adăugat Bucurescu.

Murgu: Planul de amenajare nu a fost discutat cu oamenii

Vasile Murgu, consilier local PNL, are însă altă variantă. El susţine că nu este de acord cu extinderea carierei pentru că nimeni nu le-a spus cetăţenilor din satele Ştiucani, Tehomir şi Miculeşti care este suprafaţa care urmează să fie expropriată. „În planul de amenajare 2005 nu e trecută distanţa de la carieră până la case. O să ne pomenim cu excavatorul că se bagă până lângă locuinţă. Nimeni nu a discutat cu oamenii acest plan de amenajare. Eu nu sunt împotriva mineritului, dar nu vreau să mi se forţeze mâna”, susţine fostul viceprimar al comnunei Slivileşti.

În ceea ce priveşte existenţa caselor lui Ion Călinoiu şi Ionel Manţog în zonă, Murgu s-a rezumat să declare doar că „există şi posibilitatea ca primarul să îi acopere pe Călinoiu şi Manţog, dar la mine asta e pe planul doi”.

Murgu spune că va vota proiectul de hotărâre doar dacă reprezentanţi din minerit şi autorităţi locale vor merge în teren pentru a delimita exact suprafaţa care urmează să fie expropriată. Următoarea şedinţă de consiliu local va avea loc joi, pentru că locurile de muncă din minerit depind de frontul de lucru al excavatoarelor.

Vizualizări: 177

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: