Consiliul de Securitate al ONU, întrunit pentru ofensiva militară turcă în Siria

Membrii europeni ai Consiliului de Securitate al ONU au cerut o nouă reuniune cu uşile închise cu privire la ofensiva militară turcă în Siria, aceasta urmând să se desfăşoare miercuri dimineaţă, a aflat AFP din surse diplomatice.

Sesiunea a fost solicitată de Belgia, Germania, Franţa, Polonia şi Regatul Unit.

O primă reuniune joi, cerută tot de ţări europene la ONU, s-a soldat cu o divizare a Consiliului de Securitate şi o declaraţie în care doar aceste state au cerut oprirea ofensivei turce. După 24 de ore de tergiversări, Rusia şi China au blocat vineri textul SUA în Consiliul de Securitate care cerea de asemenea oprirea operaţiunilor turceşti în nordul Siriei.

Întrebat dacă evoluţia situaţiei permite să se spere de această dată într-o poziţie unită a Consiliului de Securitate, un diplomat şi-a exprimat îndoielile, sub rezerva anonimatului, subliniind că Rusia ar putea din nou să se opună unui consens.

'Va fi dificil' din cauza Moscovei, a spus el. 'Dar ar trebui să avem probabil o nouă declaraţie a europenilor la finalul reuniunii', a adăugat acesta.

'Obiectivul este de a opri ofensiva turcă cât mai repede posibil' prin încercarea 'de a articula o presiune internaţională', a spus o altă sursă apropiată dosarului. 'Vom continua să utilizăm' Consiliul de Securitate 'ca element de expunere a consecinţelor operaţiunii turce şi ca element de exprimare a unităţii europenilor', a precizat această sursă.

Rusia, care şi-a impus vetoul de 13 ori asupra rezoluţiilor Consiliului de Securitate de la începutul conflictului în Siria în 2011, ar putea să apară din ce în ce mai izolată la ONU. În afară de SUA, care solicită din ce în ce mai clar oprirea imediată a ofensivei militare turce, sprijinind sancţiuni, China a cerut marţi 'Turciei să pună capăt acţiunii sale militare şi să găsească calea corectă a unei rezolvări politice'.

Vizualizări: 1,548

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: