Contracandidatul lui Ponta, lider PSD

Ion Călinoiu candidează la Camera Deputaţilor ca independent, după ce a fost scos de pe lista PSD, partid pe care încă îl conduce la Gorj. Şi-a scris chiar în declaraţia de interese depusă în calitate de candidat independent că este preşedinte executiv al PSD Gorj. Iniţial a spus că îşi dă demisia, dar s-a răzgândit. Nu este clar de ce.
Călinoiu pare să candideze de capul lui, deşi iniţial s-a vehiculat ipoteza că ar fi folosit de Dragnea, pentru ca Ponta să aibă un rezultat prost la Gorj. Doar că primarii PSD, chiar dacă oficial spun că îşi împart votul între Ponta şi Călinoiu, neoficial susţin că vor merge pe mâna partidului. Primarii nu îi mai dau şanse lui Călinoiu şi spun că nu au chef ca voturile partidului să se piardă, ţinta lor fiind să ajungă la guvernare.
Până la alegeri se mai pot întâmpla multe, Călinoiu are totuşi un bazin electoral cultivat în ultimii 20 de ani. Fără sprijinul primarilor nu poate câştiga, dar poate să încurce, să schimbe ierarhiile candidaţilor la Gorj. La fel şi candidatura lui Ion Ciocea independent la Senat poate face ca unul dintre cele două partide mari, PSD şi PNL, să piardă mandatul în favoarea unui partid mic, chiar cu mai puţine voturi. Algoritmul de repartizare a mandatelor la redistribuire favorizează partidele mici în judeţele mici, cum este Gorjul.
Până una-alta, PSD nu se delimitează de Călinoiu şi îl menţine în funcţia de conducere de la Gorj, semn că joacă la două capete. Un joc care s-ar putea să nu-i placă lui Victor Ponta, care nu-i mai sperie pe liderii locali ca pe vremuri. Roata se învârte însă, Ponta nu pare abandonat de structurile care l-au creat şi se ştie că e un tip răzbunător.

Vizualizări: 567

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: