Contractul pentru parcul eolian de la Schela, aproape semnat

Autorităţile locale din Schela şi cele judeţene vor semna la sfârşitul săptămânii viitoare contractul cu reprezentanţii societăţii nemţeşti pentru înfiinţarea parcului eolian. Investiţia care se ridică la 150 milioane euro va cuprinde în primă fază 24 de turbine care vor fi amplasate în golul alpin din Pasul Vâlcan.

Reprezentanţii societăţii nemţeşti Westwind vor veni la sfârşitul săptămânii viitoare pentru a perfecta contractul de înfiinţare a parcului eolian. Nemţii au semnat deja un precontract cu reprezentanţii celor 3 obşti care deţin mare parte din păşunile din golul alpin pentru concesionarea suprafeţelor pe o perioadă de 24 ani. Au nevoie de 705 ha, mare parte dintre păşuni fiind ale Obştii Pleşa, care deţine circa 300 de ha. Restul sunt ale Obştilor Schela şi Horezu Căpăţâna, iar 27ha ale consiliului local Schela. Au fost efectuate măsurătorile pentru amplasarea celor 24 de turbine, efectuându-se şi marcaje. A fost stabilit şi tariful plătit de societatea din Germania reprezentanţilor obştilor pentru păşunile concesionate. Obştenii vor primi mii de euro anual pentru fiecare turbină instalată. „Din momentul începerii lucrărilor de amplasare a unităţilor eoliene pe teren, societatea va plăti proprietarului un preţ anual în valoare de 200 euro/ha şi o sumă fixă în valoare de 1000 euro pe an pentru fiecare turbină ce va fi amplasată în teren, dar însumând aceste sume să nu rezulte o valoare totală mai mică de 6000euro/turbină/an, aceste sume fiind denumite împreună, preţul contractului. Am discutat marţi cu avocatul firmei care m-a anunţat că săptămâna viitoare va veni în Gorj pentru încheierea contractului şi autentificarea lui la un notar”, a declarat Aristide Şerbănescu, primarul din Şchela.

Autorizaţia de construcţie care reprezintă 1% din valoarea construcţiei va fi acordată de către Consiliul Judeţean Gorj. Asta pentru că instalaţiile vor fi amplasate pe raza a două localităţi, Schela şi Bumbeşti Jiu. Astfel banii plătiţi de nemţi pentru autorizaţie vor merge jumătate la autorităţile judeţene, iar cealaltă jumătate va fi împărţită egal de cele două localităţi.

Societatea din Germania a pus şi o condiţie atunci când au discutat cu autorităţile judeţene detaliile privind  investiţia. Aceea de a reabilita DJ 664, drumul judeţean care face legătura între judeţele Gorj şi Hunedoara şi care face accesul în Pasul Vâlcan dinspre Schela. Nemţii nu au pretenţia ca 14 km de drum să fie asfaltaţi, ci doar pietruiţi. Condiţiile au fost acceptate de autorităţile judeţene. “Trailerele care transportă turbinele au o lungime de 40m fără cap tractor. În condiţiile acestea pantele nu trebuie să depăşească 12%, iar raza curbelor să nu fie mai mică de 35ş. Preşedintele Călinoiu le-a spus că încearcă să respecte cerinţele dumnealor, dar diferenţele care se abat de la proiect, unde ei vor să facă devieri şi vor crea nişte lungimi în plus, să fie suportate de firma constructoare. Nu insistă să aibă asfalt, doar să aibă drumul pietruit cu o cale de rulare nu mai mică de 5m”, a precizat primarul Aristide Şerbănescu.

VOT   

Investiţia a trebuit aprobată şi printr-un proiect de hotărâre a consiliului local din Schela. În şedinţa din data de 30 mai, din cei 11 consilieri locali doar 2 s-au opus, ambii consilieri PP-DD. Aceştia nu au argumentat motivul pentru care au fost împotriva adoptării hotărârii.

Vizualizări: 222

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: