Copii şi pensionari, sporturi extreme pe Cheile Olteţului

Emoţii şi adrenalină ieri pentru zeci de turişti care au ajuns în apropiere de Cheile Olteţului, loc marcat în ultima vreme de două incidente extrem de grave, moartea mamei Monicăi Gabor şi a unui turist din Bihor, ambele fiind accidentale. Cei care au ajuns acum lângă Peştera Polovragi au avut parte de coborâri în rapel şi la tiroliană, autorităţile dorind să le arate celor interesaţi să viziteze zona că, dacă îşi iau măsuri minime de precauţie, pot evita incidente al căror sfârşit poate fi tragic.

Copii de zece ani sau oameni a căror vârstă îi trimite spre pensie nu s-au dat ieri înapoi de a experimenta ceva nou pentru fiecare. Coborâtul în gol de la zeci de metri altitudine i-a făcut pe toţi să uite inclusiv de răul de înălţime pe care îl aveau până atunci. „Este foarte mişto, mai ales că nu m-am dat niciodată până acum. Am ţipat un pic la început, mă speriasem, dar acum nici rău de înălţime cred că nu mai am. Vreau să mai mă dau de câteva ori pentru că îmi place tare mult”, spunea Aurelia Ecobici, una dintre turistele prezente în zonă.

Nimeni nu părea speriat de distanţa de zeci de metri pe care trebuia să o coboare în câteva secunde. „Totul e în siguranţă. Nu e nicio problemă pentru că orice persoană e bine ghidată de salvamontişti. Nu e nici viteza exagerată, e chiar prea lentă, dar la fiecare e după gusturi. Nouă ne place tare mult”, a spus Andrei Lupulescu, venit cu bicicleta tocmai de la Târgu Jiu.

Echipamente speciale

Pentru ca acţiunea de ieri să nu aibă parte de incidente, echipele Salvamont Gorj au adus aici echipamente speciale şi, astfel, numai cine nu a dorit nu a avut parte de o coborâre spectaculoasă pe frânghiile bine ancorate în versanţi. Interesul din partea turiştilor a fost însă maxim pentru că totul a fost gratis, asta în timp ce în alte zone din ţară se plătesc bani grei pentru astfel de sporturi extreme. Unul dintre puştii veniţi aici pentru prima dată, Cătălin, a reuşit cu greu să-şi înduplece părinţii să-i permită să facă şi el o coborâre la tiroliană. A fost însă convingător şi în cele din urmă şi-a văzut visul cu ochii, părinţii reuşind cu greu să-l mai oprească din turele pe care vroia să le facă. „E foarte frumos. Până la urmă m-a lăsat şi tata şi totul a fost incredibil de bine. Mi-a plăcut tare mult şi mai vreau”, a spus puştiul, la fel ca mulţi alţii care nu s-au mai oprit din coborâtul pe frânghii decât după ce au obosit urcând versantul pe jos.

În cele din urmă, după orele prânzului, amatorii de la începutul zilei începeau să se simtă ca nişte profesionişti, balansându-se în aer şi rămânând suspendaţi minute bune, asta doar pentru a savura nişte momente unice. „Sperăm ca toţi cei care au fost alături de noi s-au simţit bine şi vor deveni prieteni ai turismului gorjean. Îi aşteptăm să revină oricând cu plăcere într-o zonă care, iată, s-a dovedit a fi sigură pentru turişti”, a menţionat şeful Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: