Cosmin Popescu anunţă o investiţie majoră în sănătate

Reabilitarea Spitalului Judeţean este principalul proiect de infrastructură pe care Consiliul Judeţean Gorj îl are pentru anul 2018. Preşedintele Cosmin Popescu a explicat într-un interviu la Radio Accent de unde provin banii necesari realizării investiţiei.

Reporter: Care sunt proiectele Consiliului Judeţean Gorj pentru infrastructura de sănătate?

Cosmin Popescu: Am început discuţiile în această toamnă, odată cu aprobarea de către Bruxelles a unui fond destinat modernizării, reabilitării a tot ce înseamnă unităţi de primire urgenţe. Infrastructura medicală în România este destul de învechită şi necesită reabilitare. Fondurile sunt destul de reduse, 1.5 milioane de euro de fiecare judeţ. Noi va trebui să luăm o decizie repede, în luna decembrie, cu privire la ce vrem să facem. Să modernizăm UPU acolo unde este acum, pe str. Tudor Vladimirescu, sau să îl mutăm în spitalul 700, acolo unde a fost până în 2006-2007.

Rep.: Spre ce variantă înclinaţi?

C.P.: Dacă ne uităm în tot ce înseamnă corespondenţă de-a lungul timpului cu Ministerul Sănătăţii, cu unităţile de acreditare a spitalului judeţean, măsurile lăsate de-a lungul timpului au fost de mutare a Unităţii de Primiri Urgenţe. UPU nu mai corespunde cerinţelor actuale din punct de vedere al suprafeţei necesare pentru a asigura circuite funcţionale. Nu mai corespunde din punct de vedere al regimului de înălţime al clădirii, nu mai corespunde din punct de vedere al accesului ambulanţelor care vin în UPU. Doamne fereşte să avem un cod roşu de intervenţie, ce ar însemna să stea ambulanţele la coadă pe actuala intrare.

Rep.: Este certă această finanţare de 1,5 milioane de euro?

C.P.: Nimeni nu a ştiut specificitatea Spitalului de Urgenţă din Târgu Jiu. Toată lumea a crezut că avem un singur corp de clădire, sunt trei. Am avut o corespondenţă purtată cu Ministerul Sănătăţii, cu Ministerul Fondurilor Europene, sperăm să primim un răspuns favorabil, pentru că pe actualul ghid avem o problemă. Nu putem să spunem că în spitalul 700 facem o reamenajare, neexistând secţia acolo. Dar, au înţeles problema şi fiind un fond european necompetitiv, în sensul că fiecare judeţ are alocată această sumă, cred că se va găsi soluţia pentru a amenaja secţia în str. Progresului, la spitalul 700, aşa cum îl cunoaştem toţi.

Rep.: Sunt suficienţi aceşti bani?

C.P.: Avem nevoie să alocăm şi fonduri proprii sau fonduri guvernamentale. Trebuie să luăm în calcul că dacă mutăm UPU, trebuie să mutăm şi secţiile Chirurgie şi Ortopedie, pentru că sunt interdependente. Am avut o discuţie de principiu cu domnul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării, cu Compania Naţională de Investiţii, spitalul nostru este prins într-un program de reabilitare din anul 2015. Din păcate bugetul CNI a fost micuţ, dar există posibilitatea ca în bugetul din 2018 să fie prinse sume mai mari.

Vizualizări: 2,874

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: