Tomescu (FNME): Liderii SMEO sunt rupţi de realitate şi neagă o problemă gravă

Manu Tomescu, unul din liderii Sindicatului Energia Rovinari, afiliat la FNME, a spus că va continua campania împotriva discriminărilor salariale din Complexul Energetic Oltenia. Acesta nu înţelege de ce liderii SMEO neagă o problemă gravă, care afectează inclusiv membrii Sindicatului Mine Energie Oltenia. În prezent sunt diferenţe de sute sau chiar de peste o mie de lei la salariu între oameni care prestează aceeaşi muncă, fie că vorbim de lăcătuşi, electricieni, sudori, ingineri sau economişti.

Reporter: Domnule Tomescu, cum mai merge campania dumneavoastră pentru stoparea discriminărilor salariale din CE Oltenia?

Manu Tomescu: Este o campanie prin care doresc să atrag atenţia că discrepanţele salariale din subunităţile CEO, între salariaţii de pe aceleaşi locuri de muncă, cu aceleaşi funcţii şi meserii, sunt reale şi au devenit un fenomen extrem de supărător pentru colegii discriminaţi, iar mulţi dintre aceştia spun că se simt umiliţi şi neîndreptăţiţi. Este o problemă mare în această privinţă.

Reporter: Colegii dumneavoastră de la SMEO au altă părere şi spun că dumneavoastră nu faceţi decât circ şi scandal. Cum comentaţi?

M.T.: Da, am văzut şi eu comentariile celor din conducerea SMEO. Subliniez, doar ale celor din conducerea SMEO, pentru că sunt sigur că majoritatea membrilor SMEO îmi dau dreptate şi sunt de acord cu mine.

Eu cred că liderii SMEO sunt rupţi de realitate şi neagă o problemă gravă cu care se confruntă chiar şi unii dintre membrii lor. Am fost în acea şedinţă a comisiei mixte şi am văzut cu ochii mei cum liderii SMEO au cerut să nu mai fie aprobat niciun referat de promovare cu clase de salarizare, pentru că se consumă rezerva la fondul de salarii. Cum poţi tu ca lider de sindicat să ceri aşa ceva, când şti că ai şi tu membri care, în urma concedierilor, au preluat funcţiile celor plecaţi, dar au rămas cu aceleaşi salarii. Sau ai şi tu membri care au chiar cu 10 clase mai puţine decât colegii lor de pe acelaşi loc de muncă!?

Liderii SMEO spun acum că rezerva la fondul de salarii trebuie împărţită în mod egal pentru toţi salariaţii, pentru că toţi au muncit. Da, noi toţi am muncit pentru această companie, dar trebuie spus şi că avem colegi care au muncit pe bani mult mai puţini decât ceilalţi colegii ai lor, de pe aceleaşi locuri de muncă. Ce facem pentru ei, pentru a nu mai fi umiliţi şi discriminaţi? Oare nu şi prin faptul că aceşti oameni au fost plătiţi mai puţin a fost creată această rezervă?

Şi, dacă eu spun aceste adevăruri şi încerc să atrag atenţia că avem colegi nedreptăţiţi, iar cei de la SMEO mă jignesc şi spun că fac circ şi scandal, nu ştiu ce să mai zic.

Reporter: Până la urmă ce s-a stabilit şi cum va fi împărţită rezerva la fondul de salarii ? Se va rezolva problema discrepanţelor salariale?

M.T.: Avem un articol în CCM, articol negociat şi asumat de toate cele patru federaţii sindicale, care precizează foarte clar cum va fi împărţită rezerva la fondul de salarii. Vedeţi dumneavoastră, de-a lungul timpului s-au făcut multe concedieri, promovări şi mutări de personal de pe un loc de muncă pe altul sau de pe o funcţie pe alta. Dar, din păcate, aceste promovări sau mutări de personal au fost făcute numai pe hârtie şi numai din punct de vedere al responsabilităţilor, dar nu şi salarial, aşa cum ar fi fost normal.

Au mai fost făcute şi acele măriri salariale discriminatorii, din anul 2015, făcute pe criterii de apartenenţă politică sau sindicală, tot din rezerva la fondul de salarii şi, culmea, atunci liderii SMEO nu s-au opus şi nu au strigat lozinca ca toată lumea să primească o sumă egală. Ştiţi de ce? Pentru că atunci, conform unui raport făcut de administraţia CEO, am aflat că majoritatea dintre liderii SMEO au primit fiecare între 2 şi 25 de clase de salarizare. Vă daţi seama ce jaf s-a făcut atunci şi ce discrepanţe salariale a rămas în urma lui!? Eu ştiu clar că oamenii aşteaptă să fie eliminate aceste inechităţi salariale, indiferent dacă sunt membri din SMEO sau ai sindicatelor din FNME.

Şi încă ceva care trebuie transmis foarte clar. Evident că aceste echilibrări salariale nu pot fi făcute dintr-o dată, chiar dacă ne dorim acest lucru. Dar prima condiţie ca aceste echilibrări să fie făcute în timp util, trebuie în primul rând ca referatele făcute de şefii de secţii şi de sectoare, din subunităţile CEO, să nu mai fie blocate de cei din conducerea SMEO şi administraţie.

Reporter: Campania dumneavoastră pentru stoparea discriminărilor salariale din CEO va continua şi în perioada următoare?

M.T.: Desigur, atâta timp cât problema discrepanţelor salariale este una reală şi persistentă, eu nu voi înceta să spun aceste nedreptăţi cu care se confruntă colegii mei. Cel puţin la Termocentrala Rovinari avem mari probleme cu aceste discrepanţe salariale, în toate secţiile, pe majoritatea funcţiilor şi meseriilor.

Avem operatori promovaţi doar pe hârtie şi care au rămas cu clasa de salarizare de pe meseria precedentă. Avem şefi de echipă şi şefi de tură care au fost promovaţi, dar au rămas cu salarii de muncitori. Avem colegi care au preluat şi sarcini suplimentare în urma concedierilor, dar nu au primit nimic la salariu. Şi mai avem o categorie de salariaţi care din punctul meu de vedere este cea mai defavorizată. Fie că sunt electricieni, lăcătuşi, operatori, gestionari, ingineri, economişti sau orice altceva, printre toţi găsim acei salariaţi care pur şi simplu au fost omişi la fiecare mărire salarială făcută în ultimii ani, atunci când se mai punea câte ceva la salarii, iar din diferite motive, multe dintre ele subiective şi abuzive, aceşti oameni nu au primit nimic şi au rămas cu salariul mult mai mic decât colegii lor de pe acelaşi loc de muncă.

Sunt şi membri SMEO, şi membri în Sindicatul Energia Rovinari, şi poate unii nesindicalizaţi, dar dacă pretindem că suntem lideri de sindicat corecţi, trebuie să cerem să fie trataţi cu aceeaşi unitate de măsură şi să aibă şanse egale aceşti oameni.

Eu vă spun cum stau lucrurile în Termocentrala Rovinari pentru că aici lucrez şi aici sunt lider de sindicat, dar sunt sigur că şi în celelalte termocentrale şi cariere miniere există aceste probleme, pentru că mi le semnalează oamenii de peste tot.

Vizualizări: 3,377

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: