Creţan: De 10-15 ani există confruntări între angajaţi şi hoţii de fier vechi

Liderii de sindicat din Federaţia „Univers” au reacţionat după întâmplarea nefericită care s-a produs la Cariera Gârla Poiana, unde doi angajaţi au fost bătuţi crunt de hoţii de fier vechi. Constantin Creţan spune că de ani buni se fură ca în codru în toate unităţile miniere şi că problema aceasta se poate soluţiona numai dacă CE Oltenia îşi va face o unitate solidă de pază, fără a mai apela la firme specializate. Prim-vicepreşedintele federaţiei, Ion Ruşeţ, spune că cei din conducerea CE Oltenia ar trebui să ofere un ajutor celor două victime de la cariera din Fărcăşeşti.

Sindicalistul Constantin Creţan a explicat că problema furturilor de fier vechi este una mai veche şi că de cele mai multe ori cei care fură sunt oameni care nu au niciun venit, mai ales în contextul în care se află acum piaţa muncii, când cu greu reuşeşti să găseşti de lucru. Sindicalistul consideră că cea mai bună variantă pentru asigurarea pazei unităţilor miniere este înfiinţarea unei firme de pază proprii, considerând că se alocă bani grei pentru societăţi private care nu  îşi fac treaba când este nevoie. „Problema de sustrageri din minerit şi energie nu este de acum. Chestiunea furturilor încă nu s-a stopat. Eu am spus-o şi directorului general la analiza pe care am avut-o cu dumnealui cu sindicatele. Ceea ce fură unii oameni nevoiaşi este nimic. Aceşti oameni porecliţi magneţi de ani de zile fură în fiecare zi pentru faptul că sunt produsul nostru. Oameni care nu au din ce trăi. Problema de securitate şi pază este o problemă care trebuie să o abordăm cu obiectivitate şi corectitudine. (...) De vreo 10-15 ani există confruntări între oamenii care vin să fure şi salariaţii noştri din unităţile miniere. Soluţia este să avem firme de pază în sistem propriu, să nu mai depindem de alte firme de pază pentru care dăm sute de miliarde şi nu garantează nimic”, a declarat Constantin Creţan, preşedintele Sindicatului Lignitul Oltenia. 

Ruşeţ: Unitatea trebuie să acorde un ajutor

Prim-vicepreşedintele federaţiei, Ion Ruşeţ, spune că CE Oltenia ar trebui să-i despăgubească pe cei doi angajaţi ai carierei Gârla-Poiana, bătuţi crunt în timpul programului de lucru de hoţii veniţi la furat de fier vechi în miez de noapte.   

„Nu contează apartenenţa la un sindicat sau altul sau dacă nu eşti înscris în niciun sindicat, ai aceleaşi drepturi şi trebuie să fie protejaţi. Se impun în această situaţie chiar despăgubiri morale. O să port discuţii cu colegii responsabili pe zona Rovinari, să vedem. Unitatea are o mare obligaţie faţă de cei aflaţi în asemenea situaţie care este cu totul neplăcută. Unitatea trebuie să acorde un ajutor obligatoriu conform CCM”, a declarat Ion Ruşeţ, pentru Radio Infinit.

Vizualizări: 159

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: