Dispute politice pe ruta CE Oltenia-CET Govora

Gafă de proporţii a preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea. Acesta a transmis printr-un comunicat că CE Oltenia nu a sistat livrarea de cărbune aşa cum s-a vehiculat, pentru că a intervenit premierul Victor Ponta. În fapt, administraţia complexului a anunţat că din 14 iulie va face acest lucru, dacă până la acea dată CET Govora nu plăteşte din datorii. Directorul Diviziei Energetice din CE Oltenia, Aurel Medinţu, a declarat că mai mult ca sigur se va sista livrarea de materie primă, pentru că la fiecare înţelegere privind eşalonarea debitelor, cei de la Vâlcea nu şi-au respectat promisiunile.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, a reacţionat după ce a aflat intenţiile administraţiei CE Oltenia, de a opri activitatea la Cariera Berbeşti, de unde se alimentează centrala de la Govora. Acesta susţine într-un comunicat de presă că livrările de cărbune ale CE Oltenia către CET Govora nu au fost oprite datorită intervenţiilor făcute de el la premierul Victor Ponta. „Contrar informaţiilor apărute în unele mijloace de presă, Exploatarea Minieră Berbeşti-Alunu nu şi-a încetat activitatea şi nici livrarea de lignit către CET Govora. Ba dimpotrivă, în urma intervenţiilor insistente ale preşedintelui Consiliului Judeţean Vâlcea, dr.ing. Ion Cîlea, de la primul ministru Victor Ponta, viceprim ministrul Liviu Dragnea sau ministrul Economiei, Constantin Niţă şi până la directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Liviu (n.r. – corect Laurenţiu) Ciurel, s-au găsit soluţii privind reeşalonarea datoriilor pe care le are CET Govora pentru cărbunele privat”, se arată în comunicatul semnat de şeful judeţului Vâlcea.

Medinţu: S-au obişnuit să ia cărbune fără să plătească    

Nici intervenţiile la premier şi la mai-marii de la Guvern se pare că nu le sunt de ajutor autorităţilor vâlcene. Conducerea CE Oltenia rămâne fermă şi anunţă că va sista livrarea de cărbune dacă cei de la Govora nu vor plăti eşalonat din datorii. Directorul Diviziei Miniere, Aurel Medinţu, spune că cei de la Vâlcea vor cărbune fără bani şi că intenţiile lor de a alipi Cariera Berbeşti de CET Govora sunt doar declarative.„La Berbeşti va înceta activitatea pe 14 iulie, dacă nu încep să plătească, că nu au cum să plătească toate creanţele pe care le au la noi. Practic, s-au obişnuit să primească cărbune fără să plătească. Ba mai mult, declarativ sunt foarte încântaţi de ideea de a prelua Cariera Berbeşti dar senzaţia noastră este că cei care pun beţe în roate sunt oamenii de acolo. El (n.red. preşedintele CJ Vâlcea ) doar vorbeşte, dar greutăţile care apar în divizare şi trecerea carierei la centrala Govora, senzaţia noastră este că apar tocmai din zonă, că doar declarativ vor să facă acest complex. Probabil că e o strategie care spune că e mai bun cărbunele gratis decât dacă ai lua cariera ca să îi suporţi şi costurile  şi să-ţi obţii cărbunele”, a declarat Aurel Medinţu, directorul Diviziei Energetice din cadrul CE Oltenia.

Medinţu a mai spus că nu crede că cei de la Vâlcea vor plăti o parte din datorii, aşa cum cere CE Oltenia, pentru a nu sista furnizarea de cărbune către CET Govora. Şeful Diviziei Energetice a precizat că nu este prima tentativă de eşalonare şi că de fiecare dată înţelegerile nu au fost respectate de partea vâlceană.

Nu renunţă la externalizarea carierei

CE Oltenia reevaluează situaţia privind externalizarea Carierei Berbeşti. Administraţia complexului spune că nu a renunţat la acest proiect „Deocamdată mizăm pe divizarea aceasta simetrică şi pe formarea complexului sau ce vor să formeze la Govora. Am reluat discuţiile cu ministerele care încă nu au dat aviz, iar dacă  se va bloca definitiv o să apelăm la o altă soluţie. Noi încercăm să menţinem activitatea Carierei Berbeşti, dar să protejăm şi complexul”, a precizat Medinţu.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: