Critici transmise Parlamentului European de un inginer de la Turceni

Două femei europarlamentar, Norica Nicolai şi Maria Grapini, au fost prezente vineri la Turceni, la manifestările dedicate împlinirii a 40 de ani de la conectarea la sistemul energetic. Inginerul Dumitru Stoian, care a primit o diplomă de merit din partea Complexului Energetic Oltenia, a profitat de prezenţa acestora pentru a critica politicile de mediu ale Uniunii Europene.

Normele de mediu extrem de dure ar putea duce la închiderea grupurilor de cărbune începând din 2021, când devin obligatorii noii parametri de mediu. Nici până atunci nu va fi uşor, având în vedere costurile certificatelor de carbon pe care producătorii de energie termo trebuie să le cumpere. CE Oltenia plăteşte mai bine de o sută de milioane de euro anual pe astfel de certificate, pentru a putea funcţiona.

Dumitru Stoian, inginer la Termocentrala Turceni, le-a spus celor două europarlamentare că realitatea arată că mediul suferă, semn că politicile impuse de zeci de ani nu dau rezultate. „Dacă avem nişte reprezentanţi din Parlamentul European, trebuie să se audă ceva acolo şi despre termocentrala asta. Una dintre greutăţile acestei centrale o reprezintă cheltuielile cu certificatele de CO2. Acum eu nu vreau să fac o altă teorie a poluării şi a îmbunătăţirii mediului, dar am mari îndoieli în ceea ce priveşte modelul actual în care se interpretează şi se acţionează pentru îmbunătăţirea condiţiilor climatice”, a spus inginerul Stoian.

Acesta crede că toate privirile sunt îndreptate spre CO2, deşi sunt şi alţi factori de poluare. „Îmi aduc aminte că de multă vreme se vorbea despre gaura în ozon de deasupra Polului Nord şi, până astăzi, cu atâtea acorduri de pe la Kyoto, de peste tot, iar rezultatele nu au fost cele aşteptate. Vedem cu toţii că temperaturile medii cresc, apar temperaturi incredibile la Polul Nord. O fi asta calea şi modelul? Or fi de vină numai emisiile de gaze, de CO2? Daţi-mi voie să mă îndoiesc. Natura ne spune dacă facem bine sau nu facem bine”, a explicat Dumitru Stoian.

Inginerul a vorbit despre multele îmbunătăţiri care au avut loc în cei 40 de ani la termocentrală, de la calitatea cărbunelui până la modul de evacuare a zgurii şi cenuşii.

Cele două europarlamentare au avut mesaje scurte şi lipsite de substanţă pentru minerii şi energeticienii prezenţi la manifestare.

Vizualizări: 1,934

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: