Mai multe anchete la spital. Explicația medicului care a operat-o! 

Este în desfășurare o anchetă la Spitalul județean de Urgență Târgu Jiu și au fost sesizate și alte instituții precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Colegiul Medicilor Gorj și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

Este în cercetare cazul femeii de 35 de ani, care s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe pe 19 august, cu dureri abdominale. Doar că aceasta era însărcinată în nouă luni. Nu știa nici ea, și nu și-au dat seama nici medicii. Spitalul a transmis că una din 2.500 de femei devine conștientă de existența unei sarcini abia când este în travaliu, însă nu a dat nicio statistică în cazul medicului care deși evaluează o pacientă nu își dă seama că este însărcinată. Femeia a fost operată de hernie, dar va pleca acasă cu un copil.


Potrivit informațiilor furnizate de spital, femeia a declarat că nu este gravidă. 

”Medicul chirug de gardă a decis internarea pacientei pentru supraveghere, căci exista riscul ca eventrația să se restranguleze, ceea ce s-a și întâmplat. Menționăm faptul că, în timpul anamnezei, pacienta a afirmat că nu este însărcinată, că a avut menstruație și se află sub tratament cu anticoncepționale. De asemenea, aceasta a declarat pe proprie răspundere că nu este însărcinată și la Laboratorul de Imagistică Medicală, înainte să i se facă raze pulmonare.  

În data de 22 august 2023, în timpul vizitei medicale, medicul chirug a constatat că pacienta are nevoie de intervenție chirurgicală (eventrație strangulată) și au fost demarate pregătirile pentru operație. 

Intraoperator s-a constatat prezența eventrației strangulate cu intestin afectat, cu epiplon în sac de eventrație, dar și un uter mărit ca volum ca urmare a unei sarcini. În acel moment, medicul chirurg a solicitat prezența în sala de operație a colegilor de la Secțiile Obstetrică Ginecologie și Neonatologie.  

După intervenția medicilor obstreticieni, s-a continuat intervenția chirurgicală și pentru rezolvarea eventrației. În prezent, pacienta se află internată în Terapie Intensivă, pentru recuperarea postoperatorie, iar nou-născutul este la Neonatologie. Mama este conștientă, cooperantă, stare de sănătate fiind stabilă. Și starea de sănătate a copilului este stabilă”, a transmis spitalul.   

Explicația medicului? 

”Potrivit medicului chirurg, având în vedere diagnosticul stabilit și abdomenul cicatricial și multioperat, dar și peritonita generalizată din antecedentele medicale, efectuarea unei ecografii nu ar fi furnizat informații suplimentare relevante pentru diagnosticul de eventrație abdominală.

Statistic vorbind, în una din 2.500 de sarcini, femeia nu este conștientă de prezența fătului și află că este însărcinată când se declanșează travaliul.  

Va fi demarată o anchetă internă privind respectarea protocoalelor și procedurilor medicale în acest caz”, a mai transmis SJU Târgu Jiu. 

Vizualizări: 12,545

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: