Cu spatele la jandarmi

Nu mi-aş dori să aud huiduieli de Ziua Naţională a României. Jandarmeria merită toate huiduielile din lume pentru modul în care a acţionat în 10 august, dar mai ales pentru campania de manipulare de dinainte şi de după. Jandarmii au acţionat la ordin când au evacuat Piaţa Victoriei, dar nu cred că le-a ordonat cineva să dea cu spray-ul lacrimogen direct în ochii protestatarilor sau să bată oameni fără apărare, care ţin mâinile ridicate. Nu am auzit scuze în lunile care au urmat, nu am auzit niciun jandarm care să spună în spaţiul public că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat. În discuţii particulare, am auzit jandarmi care au spus „nu suntem toţi la fel”.

Forma de protest care prinde pe reţelele de socializare este una fără huiduieli. Oamenii sunt îndemnaţi să se întoarcă pur şi simplu cu spatele atunci când vor defila jandarmii, pe 1 Decembrie. Adevărul este că o imagine a oamenilor care se întorc cu spatele atunci când trec batalioanele de jandarmi ar fi mult mai de impact decât orice huiduieli. O să auzim şi atunci lamentări de genul „s-au întors cu spatele la drapel”, dar nu acesta ar fi mesajul populaţiei.

Un protest paşnic, asta este ceea ce enervează cel mai mult PSD şi ceea ce numim din 10 august Jandragneria. Ce să le faci unor oameni care doar se întorc cu spatele? Poţi să îi baţi, să îi duci târâş la dubă, să îi amendezi sau să îi arestezi? Poţi să pui tunurile de apă pe ei, poţi să le dai cu gaze lacrimogene în ochi? Nu. Poţi însă să înţelegi, măcar în ceasul al 12-lea, că ai greşit.

La ceasul 12 fără un sfert, Jandarmeria arată că nu a înţeles nimic. Nişte purtători de vorbe ai instituţiei şi-au permis să spună că persoanele care protestează de Ziua Naţională „se descalifică ca oameni, ca cetăţeni şi ca români”. Este doar o provocare a unora care chiar vor scandal de 1 Decembrie, crezând că astfel îşi vor credibiliza abuzul din 10 august.

În concluzie, nu huiduiţi! Arătaţi-le spatele, pentru că protestul paşnic îi enervează cel mai tare.

Vizualizări: 577

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: