Teatrul lui Iohannis cu Dragnea

Ar mai fi o lună şi jumătate până când România va prelua preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi este clar că o vom face cu Dăncilă premier şi cu o bună parte din actualii miniştri. Preşedintele Klaus Iohannis este tot mai dur în declaraţii şi cere insistent înlocuirea actualului guvern, dar pe zi ce trece mi se pare tot mai evident că este teatru.

Iohannis şi Dragnea joacă acum acelaşi teatru pe care l-au jucat câţiva ani la rând Băsescu şi Ponta. Iohannis se face că se opune acţiunilor lui Dragnea de nimicire a justiţiei, dar îl lasă să câştige bătălie după bătălie. Dragnea a lovit şefa DNA, a început asaltul la procurorul general, pe şeful de la DIICOT l-a măturat rapid, acum sunt semne că urmează şefa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pe Curtea Constituţională a pus mâna demult.

Băsescu şi Ponta s-au atacat ani la rând, iar în culise făceau înţelegeri. Cum să îşi împartă influenţele în parchete, cum să îşi elimine adversarii politici, cum să câştige cine trebuie din tot felul de afaceri. Planul era ca Ponta să fie următorul preşedinte, Oprea şef la SRI, Udrea la guvern etc. Populaţia era împărţită în două, în băsişti şi antibăsişti. Până în ultimul an din epoca Băsescu erau puţini care credeau că acest război este simulat. Băsiştii şi-au dat seama târziu de înşelătorie, în ultimele luni de mandat ale lui Băsescu, iar antibăsiştii abia după ce Ponta a plecat de la guvernare.

Revenind acum la războiul Dragnea - Iohannis, pot să spun că pare pe bune. Dar aşa părea şi războiul Băsescu - Ponta şi nu a fost. Aşa că, din ce văd mai multe scenete cu valiza jucate de Dragnea, din ce îl văd pe Iohannis cerând demisia guvernului pe un ton tot mai agresiv, din ce în ce mai mult mi se pare că e blat. Un blat care ar putea fi generat de faptul că ambii au probleme penale reale şi deci un scop comun, acela de a scăpa de ele pe orice cale.

Nu întâmplător, oamenii care protestează în Piaţa Victoriei se uită cu oarecare rezerve la Iohannis. Au fost multe momente cheie în care preşedintele a tăcut, multe momente în care nu a acţionat. Da, dacă o să avem turul al doilea între Iohannis şi Dragnea, nu avem decât să îl votăm pe actualul preşedinte. Dar trebuie să ştie că nu este o soluţie pentru România, ci doar răul cel mic.

Vizualizări: 533

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: