Cula de pe dig, acoperită cu o prelată. Când începe restaurarea?

Una dintre cele mai importante clădiri din Parcul Central, o bijuterie arhitectonică, continuă să fie în stare avansată de degradare. După mai multe licitații eșuate, Primăria Târgu Jiu a acordat două contracte de circa 400 de mii de lei pentru renovarea clădirii, însă nu au început lucrările. Acoperișul este acoperit cu o prelată de un an de zile, iar pereții se degradează tot mai mult. 


Cel mai probabil, primăria va începe lucrările anul acesta pentru că licitația a fost câștigată de FUIDESIGN CONSTRUCT SRL în octombrie 2023. 

Cula din Parcul Central, în care a funcționat sediul Centrului  de Cultură ”Constantin Brâncuși”, s-a degradat major în ultimii doi ani. Clădirea situată pe malul Jiului are o importantă arhitecturală și istorică.

Istoria culei de pe dig începe în anul 1925, atunci când Liga Femeilor Române din Gorj condusă de Arethia Tătărescu, ia inițiativa construirii unui sediu pentru Muzeul Gorjului.


Realizată în site neoromânesc, după planurile arhitectului Iulius Doppelreiter, casa a fost de-a lungul timpului sediul Muzeului Gorjului, stație radio și apoi sediul Centrului ”Brâncuși”.


Prototipul culei oltenești din parc îl reprezintă Cula Crăsnaru de la Groșerea, Gorj. O descriere boemă a culei este făcută într-o lucrare despre Liga Națională a Femeilor Gorjene, scrisă de gorjeanul Zenovie Cârlugea:


”În atmosfera de taină și răcoare a acestui muzeu, îți trec pe sub ochi - la parter - o interesantă colecție de vestigii arheologice, găsite în diferite părți ale județului, un număr apreciabil de manuscrise și tipărituri religioase, icoane și o întreagă cameră ocupată cu zapise și hrisoave domnești în slavonește, unele inedite, toate clasate și catalogate.

La etaj, vizitatorul poate admira bogata expoziție de covoare oltenești a Ligii, lucrate în atelierele proprii iar ca răsplată binemeritată, la sfârșit, din pridvorul culei, frumoasa vedere a Jiului, dealurile cu alesături de vii și pometuri dinspre apus și în fund, spre nord, linia dantelată a munților profilându-și spre orizont vârfurile cu peruci de nouri pudrați”.  

Galerie foto


Vizualizări: 2,479

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: