Cum ne apără dovleacul de îmbolnăviri

Dovleacul nu este bun numai pentru a fi vedeta Halloween-ului sau pentru plăcinta de dovleac. Plin de vitamine, acizi grași esențiali, minerale și fibre, acest superaliment ar trebui consumat cu entuziasm cât mai des.

Nutrienții găsiți în dovleac previn și chiar ajută în vindecarea bolilor precum cancer, inflamații, pietre la rinichi, depresie, probleme de piele și paraziți interni. Dovleacul este de obicei folosit în multe rețete delicioase de la dulciuri la supe sau pur și simplu gol. Înțelegem însă cu siguranță că vom beneficia de toți nutrienții săi valoroși dacă îl vom consuma în rețete crud sau cât mai puțin procesat.

Vitamina A

Beta-carotenul din dovleac este antiinflamator și ajută la repararea pielii în cazul arsurilor provocate de soare. Alfa carotenul împiedică creșterea tumorilor, încetinește îmbătrânirea și protejează împotriva cataractei. Pe lângă acestea, carotenoidele reduc riscul bolilor cardiovasculare și cresc imunitatea.

Vitamina C

Vitamina C din dovleac echilibrează nivelele de colesterol, luptă cu radicalii liberi și stimulează producerea de colagen. De asemenea, fortifică corpul împotriva cancerului și susține sistemul imunitar.

Magneziu

În dovleac cât și în semințele acestuia se găsește o cantitate importantă de magneziu. Folositor atât pentru oase, dinți sănătoși, funcționarea bună a sistemului imunitar și a celui cardiovascular și multe altele, magneziul joacă un rol important în corpul nostru.

Vitamina E

Ca și antioxidant cheie, vitamina E contribuie la sănătatea pielii și oferă protecție împotriva unor boli precum Alzheimer și cancer. Semințele de dovleac conțin o formă de vitamina E precum  alfa-tocoferol, gamma-tocoferol, delta-tocoferolalfa-tocomonoenol sau gamma-tocomonoenol. Aceste forme de vitamina E sunt mult mai puternice decât forma sa de bază.

Fibre

În dovleac găsim o sursă excelentă de fibre, 5 grame la jumătate cana de dovleac. Consumul adecvat de fibre ajută la protecția împotriva bolilor, ajută în pierderea de greutate și luptă împotriva bolilor de inimă. De asemenea, fibra ajută la o digestie sănătoasă și echilibrează zahărul din sânge.

Vizualizări: 172

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: