Cum prind poliţiştii infractorii după tatuajele de pe corp

Expunere de fotografie inedită la Muzeul Judeţean Gorj! Oamenii legii din Gorj au adus aici zeci de planşe cu tatuaje ale infractorilor, scoase din baza de date a Poliţiei Române. Prin aceste fotografii poliţiştii au vrut să arate cum un astfel de detaliu poate ajuta mult anchetatorii în prinderea celor care încalcă legea. Asta pentru că tatuajul reprezintă un mijloc de identificare criminalistică.

Circa 40 de planşe cu tatuaje ale persoanelor suspecte, arestate sau care sunt cercetate sau libertate, aflate în baza de date a Poliţiei, au fost expuse marţi, 22 martie, la Muzeul Judeţean Gorj. Tatuajele prezentate în această expunere sunt variate, de la mesaje scrise pe corp (ex: "Florin Salam", "Urăsc femeile perverse", "Danger for woman" ), până la imagini care ilustrează chestiuni legate de credinţă sau chiar mărci de haine. Din toate aceste planșe, doar una făcea referire la o deţinută, care a vrut să-şi exprime prin mai multe astfel de picturi permanente pe corp cât îl iubeşte pe un anumit Robert.
Poliţia Română deţine o bază de date, funcţională din 2004, cu tatuaje şi semne particulare, precum cicatrice, şi fotografii de semnalmente. Criminaliştii spun că un tatuaj poate ajuta mult la identificarea infractorilor. "Ce am afişat aici sunt tatuaje de puşcărie care nu intră în discuţiile despre arte vizuale sau astfel de manifestări artistice, făcând mai degrabă parte din estetica urâtului, etc. Tatuajul este un mijloc de identificare criminalistică ce se realizează printr-o bază de date criminalistică care se numeşte Imagetrak, care gestionează astfel de fotografii, dar nu doar ale tatuajelor, ci şi a altor semne particulare. Avem un protocol cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi, conform legii, toate persoanele care se liberează condiţionat sau la termen sunt examinate de criminaliști, sunt fortografiate, amprentate şi sunt descrise, măsurate, cântărite toate aceste date și fotografii fiind implementate în baza de date. După toate aceste date pe care le implementăm noi putem să facem căutări sau interogări, cum le spunem noi", a declarat Aurelian Șuță, criminalist în cadrul Inspectoratului de Poliție Judeţean (IPJ) Gorj.

Culisele investigaţiilor de acest gen
Polițiștii gorjeni au reușit astfel să identifice în urmă cu un deceniu un bărbat căutat pentru un furt dintr-un magazin din centrul municipiului Târgu Jiu, ajutați de o fotografie a individului din telefonul pe care îl abandonase la locul faptei, din care se puteau observa niște tatuaje. Acesta "a uitat" în magazin și o legătură de chei. Cu informațiile pe care le-au obţinut și de la vânzătoarele din magazinul pe care acesta a încercat să-l prăduiască, oamenii legii au putut aflat că suspectul era din Caraș Severin și că fusese reținut anterior în Oradea. Infractorul a fost prins în cele din urmă la Nădlac, în timp ce încerca să treacă vama. "Telefonul avea în memoria internă câteva fotografii care ne permiteau nouă să vedem şi să descriem două tatuaje poziționate pe brațul superior stâng sau pe antebraţul stâng al persoanei din imagine. Aceste tatuaje nu ar fi fost insuficiente dacă nu ar fi fost completate de descrierea martorilor și anume, că era vorba despre un bărbat cu o vârstă de 20-25 de ani, înălțime, greutate, corpolență. Introducând toate aceste date în baza Imagetrak am obținut un cerc de suspecți de 5-6 pesoane. Am observat la fotografiile de semnalmente frontale un nivel de asemănare destul de ridicat, între o imagine tip selfie care era în acel telefon. Am indicat colegilor de la formaţiunile de Poliţie Judiciară datele de stare civilă şi le-am dat acele chei care le pierduse individul în câmpul infracţional. Avea și o cheie magnetică cu care se deschid interfoanele. Adresa suspectului era în Caraș Severnin. Am constatat că persoana respectivă era un infractor voiajor", a explicat criminalistul Aurelian Șuță.

Poliţia recomandă
Oamenii legii le transmit cetățenilor că în situația în care cad victime unor infractori să rețină cât mai multe detalii legate de aceștia. "Recomandăm tuturor cetățenilor să rețină cât mai multe semnalmente ale persoanelor care încalcă legea, astfel, aceste semnalmente ne vor ajuta ulterior să identificăm infractorii. De asemenea, recomandăm tuturor persoanelor care au fost victime ale unor infracțiuni să apeleze numărul de urgență 112 și să contacteze cea mai apropiată unitate de Poliție", a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj
Expunerea de fotografie face parte din evenimentele prin care Inspectoratul de Poliție Județean Gorj marchează Ziua Poliției Române, sărbătorită în data de 25 martie.

Galerie foto





Vizualizări: 1,268

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: