Accident de muncă mortal cu gorjeni la Drobeta Turnu Severin

Trei bărbaţi din Bustuchin - Gorj au fost prinși miercuri sub un mal de pământ la Drobeta Turnu Severin, în timp ce lucrau pentru o firmă din București ce contractase modernizarea reţelei de canalizare a oraşului. Doi dintre gorjeni au avut zile şi au scăpat cu viaţă, în timp ce pe cel de-al treilea salvatorii l-au scos din pământul în care a fost îngropat de abia după o oră de la producerea nenorocirii. Omul a murit în condiţiile în care şi el, şi colegii săi lucrau la negru, neavând contract de muncă înregistrat oficial decât ieri, după ce s-a întâmplat nenorocirea.

Gorjenii din Bustuchin lucrau pentru Asset Activ SRL București de câteva zile, iar miercuri dimineaţă de abia începuseră munca în momentul în care s-a produs nenorocirea. Zona în care lucrau cei trei, alături de alţi consăteni de-ai lor, este una plină de vile, niciunul din ştabii care îşi ridică palatele acolo neinteresându-se de  condiţiile în care lucrau aceştia. În jurul orei 9.00 cei trei muncitori prinşi sub malul de pământ au intrat în şanţul adânc de peste doi metri pentru a face un branşament la reţea. Malul de pământ nu era asigurat, aşa că nenorocirea s-a întâmplat foarte repede, mai ales că şi pe acolo a plouat foarte mult în ultima vreme, pământul moale fiind destul de instabil.

„Numai ce plecasem fiecare le treaba lui, iar eu mergeam până la platforma la care avem materialele depozitate. Cred că eram la vreo 200 de metri distanţă când am auzit de mai multe ori pe cineva strigând «săriţi, săriţi» și când am ajuns aici am văzut că erau deja astupați de pământ toți trei. Pe doi dintre ei am reușit să îi salvăm. I-am dezvelit, i-am resuscitat și și-au mai revenit, dar cel care a fost cel mai prins de malul de pământ nu a mai putut scăpa. Era la vreo doi metri și ceva în pământ prins. Era și în picioare, vă dați seama că în momentul în care a venit malul de pământ peste el cred că nici nu a mai apucat să respire săracul. Știu că mai avea și trei copii acasă”, a povestit unul dintre colegii de șantier ai lui Stelian Neagoe, gorjeanul mort în accidentul de ieri.

 Zeci de salvatori

Imediat ce s-a produs alunecarea de pământ muncitorii au sunat la 112 și au dat alarma. Zeci de pompieri au fost mobilizați aici, dar și echipaje de la Ambulanța și SMURD Mehedinți, aceștia făcând tot ce a fost omenește posibil pentru a-i salva pe cei trei gorjeni. Mona Voicu, purtătorul de cuvânt al ISU Mehedinți, a menționat că a treia victimă a fost scoasă din pământ la mai bine de o jumătate de oră după ce primii doi bărbați fuseseră urcați în ambulanțe și duși la spital. Pentru Stelian Neagoe manevrele de resuscitare au continuat zeci de minute după ce trupul său a fost adus la suprafață, însă eforturile medicilor au fost zadarnice. Mult mai norocoși au fost ceilalți doi colegi ai săi, pe care medicii din Severin îi dau ca fiind în afara oricărui pericol, deși și ei au nevoie de îngrijiri medicale în perioada următoare pentru a reveni la viața normală.

Accidentul de ieri face obiectul unei investigații a Inspectoratului Teritorial de Muncă Mehedinți, ieri inspectorii constatând că patronii firmei din București au înregistrat oficial contractele de muncă ale muncitorilor implicați în nenorocirea respectivă. Altfel spus, după ce Neagoe a murit patronii săi au decis să îl angajeze legal pentru a nu fi acuzați de muncă la negru. De abia azi gorjeanul ar fi trebuit să se prezinte la muncă, în baza acelui contract de angajare, dar azi rudele vor trebui să meargă la Severin pentru a-i ridica trupul neînsuflețit de la Serviciul de Medicină Legală pentru a-l înmormânta creștinește acasă, la Bustuchin.

Galerie foto


Vizualizări: 1,772

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: