Cum puteţi să ascuțiți un cuțit fără ascuțitoarea specială

Se întâmplă deseori să nu aveţi la îndemână o ascuţitoare pentru cuţite iar acestea să fie deteriorate şi să nu mai toace uniform cartofii. În astfel de cazuri există metode simple pe care le aveţi la îndemână în casă şi vă puteţi descurca rapid fără ascuţitoare.

Orice cuțit de bucătărie, chiar și cel mai ascuțit, precum o sabie de samurai, va deveni tocit la un moment dat. Este vorba despre însăși structura lamei iar aceasta nu poate fi întotdeauna perfect ascuțită. Cuțitele se ascut destul de ușor, dacă dețineți în bucătărie o ascuțitoare specială dar dacă nu o aveţi la îndemână găsiţi alte metode simple folosind obiecte care se găsesc în fiecare casă.

Japonezii ascut ustensilele de bucătărie fără nici un dispozitiv special, doar cu un ziar.  Trucul este foarte simplu, este vorba despre cerneala specială, care se folosește pentru tipărirea presei. Aceasta conține grafit, care acționează asupra suprafeței metalice a lamei mai bine decât orice lubrifiant. Pentru a ascuți foarte bine cuțitul este nevoie să presați puternic partea plată pe un ziar așezat pe masă. Apoi, trebuie cu grijă, fără mișcări bruște, să treceți de-a lungul suprafeței hârtiei într-o singură direcție. Repetați procedura de câteva ori pe ambele părți şi nu vă rămâne decât să spălați bine cuțitul sub apă. Dacă ați făcut totul corect, cuțitul va deveni din nou foarte ascuțit.

Există şi în România un truc de ascuţit cuţite pe lucruri la îndemână din bucătărie.  Metoda poate fi folosită oriunde deoarece ai nevoie doar de o cană din ceramică pentru cafea sau pentru ceai, un bol pentru supă sau poate fi chiar o farfurie. Indiferent de obiectul folosit, procedeul este acelaşi, frecaţi cu grijă cuţitul, cu partea ascuţită pe dosul acestor obiecte ceramice da mai multe ori.

Vizualizări: 2,712

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: