Cum recunoaştem anxietatea?

Anxietatea este direct legată de nivelul de stres din organism. Stresul este cel care care duce la apariția majorității bolilor, iar disfuncțiile glandei endocrine nu sunt o excepție, stresul fiind principalul factor declanșator al acestora. Anxietatea este și consecința unui dezechilibru hormonal în organism și deci este simptomul principal în multe boli endocrine. Andreea Purec-Popescu, medic specialist endocrinolog, șef Secția Endocrinologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a realizat un material informativ, prin care a transmis cum să recunoşti anxietatea.

 

„Anxietatea este o reacție normală a organismului la teamă, manifestată prin încordare și incertitudine, cu efecte atât fizice, cât și psihologice. Intenstitatea și frecvența episoadelor de anxietate pot să difere de la un om la altul, în funcție de structura lui psihologică și de modul în care controlează stresul din viața sa. Anxietatea schimbă felul în care gândim și amplifică senzațiile fizice. De exemplu, o persoană fără anxietate poate resimți o durere ușoară în mână și i se va părea normală, în timp ce o persoană cu anxietate va resimți acea durere sever, pentru că mintea a fost modificată să devină extra-sensibilă la modul în care corpul simte. Sistemul endocrin produce hormoni, care sunt trimiși / distribuiți în corp prin intermediul sistemului circulator. Hormonii sunt proteine care echilibrează o mare parte dintre procesele organismului, cum ar fi respirația și controlul greutății, ciclul somn-veghe, procesele de memorie și învățare. Când există anxietate, corpul secretă hormonii de stres, adrenalina și cortizol, pregătind corpul pentru un pericol iminent, de tipul luptă sau fugi”, transmite medicul.

Atunci când în organism există exces de cortizol, acesta inhibă funcția glandei tiroide, cea mai mare glandă a sistemului endocrin, declanșând o disfuncție a acesteia: Acesta este unul din factorii declanșatori ai bolilor tiroidiene, în special cel al Hipertiroidie, reținut și confirmat din anamneza pacienților care se adresează medicului endocrinolog.

Anxietatea este un simptom subtil al hipertiroidismului, alături de scăderea în greutate, insomnia și palpitațiile sau tulburările de ritm cardiac. Boala Cushing (secreție excesiva de ACTH de la nivelul tumorilor hipofizare, determină stimularea zonelor corticale și reticulate a glandelor suprarenale): agitație psihomotorie, depresie, manie, anxietate, tulburări cognitive, insomnia (hiperexcitabilitate cortizolica), labilitate emoțională”, adaugă medicul endocrinolog.

Hipotalamusul este implicat în reglarea a diferite funcții și comportamente. Tulburările psihice asociate disfuncțiilor hipotalamice sunt: comportament antisocial, atacuri de furie, crize de râs sau de plâns, tulburări de somn (somnolență sau insomnia), hiperexcitatie sexuală, halucinații, etc.

Vizualizări: 974

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: