Ortopedul Niculescu despre medicii de la stat: Degeaba sunt mulți dacă nu au cunoștințele necesare

Medicul ortoped Bogdan Niculescu pune la zid spitalele de stat, printre care se află, evident și Spitalul Județean din Târgu Jiu. Fără a particulariza, Niculescu a afirmat că este inutil să dotezi o unitate medicală cu aparatură de ultimă generație înainte de a forma profesional personalul care să o folosească. Este de luat în calcul faptul că afirmația vine într-o perioadă în care conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu a achiziționat o serie de aparate performante.

Bogdan Niculescu a afirmat că primordial pentru unitățile medicale ar trebui să fie asigurarea de personal calificat care să știe să lucreze cu aparatura de ultimă generație.

„Degeaba sunt mulți dacă nu au cunoștințele necesare. Ei au început o perioadă de asta, de a cumpăra aparatură, de a cumpăra de toate, tomograf, fără să se gândească ce o să facă cu ele. Poți să-ți cumperi un avion F35, dacă nu ai un pilot sau durează 5 ani să pregătești un pilot, dai cu avionul de pământ. Nu înseamnă că dacă iei aparate vor și știi cum să lucreze ce ele, trebuie să-i formezi prima dată pe respectivii, să vezi dacă ai pacienți pentru aparatele respective, nu doar să le iei și faci o operație la 3 ani. Trebuie să formezi prima dată personalul, eu pe asta mizez mai mult, pe resursa umană care este deficitară peste tot, chiar și în privat”, a afirmat Bogdan Niculescu, la Tele 3.

Un alt aspect care face ca sistemul de sănătate din spitalele de stat să nu performeze are legătură cu gestionarea necorespunzătoare a bugetului. În opinia lui Niculescu, într-o unitate spitalicească se alocă prea mulți bani pentru salarii, în comparație cu banii alocați pentru aparatură și medicamente.

„Ca un sistem de sănătate să fie performant trebuie să fie finanțat și să fie finanțat corespunzător, nu subfinanțat așa cum este în România. Dacă o să fiți atenți la bugetul unui spital, undeva la 75-80% din buget merge către salariile personalului și doar 20% merge către restul. Când spunem finanțare, vorbim despre aparatură medicală, medicamente și tot ce ține de consumabile. Până la urmă, spitalul respectiv nu este făcut ca să achite salariile personalului, ci pentru a contribui la starea de sănătate a pacientului”, a mai afirmat medicul ortoped.

Bogdan Niculescu este unul dintre cei mai vocali medici ai Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu. Timp de 8 ani el a condus secția de Ortopedie a unității medicale. În iunie 2022, și-a dat demisia din funcția respectivă, invocând motive personale. Acum, el a mai afirmat că la unitatea spitalicească din Târgu Jiu s-ar impune o reorganizare pe criterii de performanță.

Vizualizări: 10,351

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: