Medicul Cristina Cornoiu, informații despre infecţiile cu transmitere sexuală

Infecţiile cu transmitere sexuală (ITS) constituie o problemă de sănătate publică, mai ales în țările în curs de dezvoltare, cum este România. Prevalența ITS este diferită de la o țară la alta, precum și între diferite grupuri populaționale ale aceleiași țări. În acest sens, dr. Cristina Cornoiu, medic specialist medicină de familie la Cabinetul de Planificare familială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, a realizat un material informativ.

Chlamydioza este cea mai frecvent raportată ITS în Europa, gonococia este frecventă la bărbați și la tineri sub 25 de ani, iar sifilisul înregistrează cele mai multe cazuri la sexul masculin.

„În cadrul Cabinetului de Planificare familială se desfășoară acțiuni de prevenție a ITS și de educare a populației cu privire la riscurile asociate acestor boli. Un caz reprezentativ consultat la cabinet este cel al unei adolescente ce s-a prezentat cu o vulvovaginită acută foarte dureroasă, însoțită de febră și stare generală alterată. Mucoasa vulvo-vaginală era roșie, edemațiată, cu leziuni veziculo-erozive foarte numeroase. Din anamneză reținem debutul recent al vieții sexuale, cu un partener care avusese deja un număr considerabil de partenere sexuale și care nu agrea utilizarea prezervativului. Întrucât anamneza și tabloul clinic orientau diagnosticul spre un herpes genital, pacienta a fost îndrumată spre cabinetul de dermato-venerologie pentru investigații suplimentare (infecția cu unul din cele două virusuri herpetice nu împiedică infecția cu celălalt; adesea mai multe ITS pot fi diagnosticate simultan la aceeași pacientă și sunt transmise la pachet) și tratament. Diagnosticul a fost confirmat, pacienta a primit tratament și i s-a recomandat un set de analize pentru depistarea celor mai comune ITS. De asemenea, i s-a recomandat să ia legătura cu partenerul, să-i explice diagnosticul și să insiste ca acesta să se investigheze (unul din principiile de bază ale combaterii ITS este tratarea partenerilor). Obiectivele managementului partenerilor sunt: întreruperea lanțului de transmitere a ITS, prevenirea reinfecției pacientului sursă (cazului index), identificarea și tratarea persoanelor ce au fost infectate și promovarea unui comportament sexual responsabil la persoanele aflate la risc de infectare. Pacienta a decis să-și mute domiciliul în Spania, de aceea urmărirea cazului a trebuit să fie întreruptă”, a transmis dr. Cristina Cornoiu.

La nivelul Cabinetului de Planificare familială se eliberează certificate medicale prenupțiale cuplurilor ce doresc să oficieze cununia civilă. Pentru eliberarea acestor certificate, partenerii trebuie să facă dovada stării de sănătate, efectuând o serie de investigații și consulturi medicale. Printre acestea se numără analizele de sânge pentru depistarea sifilisului și a infecției HIV.

„Putem întâlni, de exemplu, următoarea situație: un tânăr poate prezenta RPR carbon semicantitativ pozitiv (sugestiv pentru diagnosticul de sifilis). Acesta este îndrumat spre cabinetul de dermato-venerologie pentru inițierea tratamentului și eliberarea unei adeverințe care să ateste acest lucru. Obligatoriu, partenera este informată și declară în scris că a luat cunoștință de diagnostic și inițierea tratamentului în cazul partenerului. Tânăra are libertatea, în cunoștință de cauză, să opteze fie pentru continuarea demersurilor în vederea căsătoriei, fie să renunțe.Prezervativul este singura metodă de contracepție ce protejează împotriva transmiterii ITS. Folosirea curentă și consistentă a prezervativelor din latex reduce riscul transmiterii ITS. Totuși, prezervativele nu pot acorda o protecție absolută împotriva oricărei ITS. Cea mai de încredere metodă de a evita transmiterea ITS este abstinența ori o relație monogamă cu un partener neinfectat. În realitate, numeroase persoane infectate nu conștientizează faptul că sunt infectate deoarece ITS, adesea, sunt asimptomatice. Prezervativele pot să nu acopere toate zonele infectate sau zonele care pot deveni infectate. Prezervativele, cel mai probabil, oferă o protecție superioară împotriva ITS care se transmit doar prin fluide genitale (ITS precum gonoreea, chlamydioza, trichomoniaza și infecția HIV) și mai puțin împotriva infecțiilor care sunt transmise în mod primar prin contactul cutaneo-cutanat, care pot sau nu infecta zonele acoperite de un prezervativ (ITS precum herpesul genital, infecția cu HPV, sifilisul). Dacă pacientul are alergie la latex, pot fi folosite prezervativele sintetice din poliuretan. Este important de subliniat faptul că prezervativele din poliuretan au rate mai mari de rupere decât prezervativele din latex”, a adăugat medicul.

Vizualizări: 2,063

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: