Cum se antrenează Luiza Ciudin pentru a deveni prezentatoare

Luiza Ciudin, supranumită ciocârlia Cărbuneştiului, are şansa de a prezenta festivaluri de folclor, deşi are numai 15 ani. Obişnuită cu scena şi cu festivalurile, pentru că este cântăreaţă, Luiza are mari emoţii pentru Festivalul „Domnica Trop”, pe care îl va prezenta peste câteva zile, la Rovinari. Luiza urmăreşte emisiunile Iulianei Tudor de la TVR şi încearcă să îşi îmbunătăţească dicţia.

Luiza Ciudin este cel mai tânăr prezentator de festivaluri folclorice. Deşi are doar 15 ani, Luiza a prezentat până acum trei mari concursuri naţionale. Este vorba despre Festivalul „Maria Lătăreţu pentru Copii”; Festivalul „Filofteia Lăcătuşu” şi Festivalul „Domnica Trop”, pe care îl va prezenta pentru a doua oară. „Am ajuns să prezint aceste festivaluri în urma câştigării trofeelor, a marilor premii. La toate câştigasem trofeul cu un an în urmă, excepţie făcând Festivalul „Domnica Trop”. Anul trecut eu am fost în juriu, însă domnişoara care a câştigat trofeul atunci este acum la Bucureşti, la Liceul de Arte, iar domnul Dorin Brozbă m-a ales tot pe mine să prezint. Am mai prezentat o dată acest festival. Primul festival prezentat de mine a fost Festivalul „Maria Lătăreţu pentru Copii”, am avut mari emoţii la prezentarea primilor 2-3 concurenţi, însă pe parcursul serii m-am acomodat. De fiecare dată când citesc descrierea vieţii concurenţilor, profesorii lor şi tot ceea ce au realizat, premiile obţinute, am emoţii, am fost şi eu concurentă şi le trăiesc fiecare emoţie. Cu mulţi dintre concurenţi sunt colegă şi îmi face plăcere să-i prezint. La aceste festivaluri naţionale participă mulţi concurenţi din alte judeţe ale ţării şi mă simt onorată să-i prezint”, a declarat Luiza Ciudin.

Imită prezentatoarele emisiunilor de folclor

Luiza Ciudin urmăreşte emisiunile de folclor de la televiziunile naţionale şi încearcă să imită prezentatoarele. „Când domnul Brozbă m-a anunţat că o să prezint pentru prima dată un festival, am urmărit mai multe emisiuni de folclor, printre care şi emisiunea Iulianei Tudor de la TVR 1, am încercat să reproduc şi eu ceea ce făcea doamna Iuliana Tudor, bineînţeles că nu mi-a ieşit pentru că nu am atâta experienţă. Am încercat să-mi exersez dicţia ca totul să fie perfect, nu am reuşit acest lucru, dar sper că m-am apropiat de ceea ce mi-am propus. Festivalurile le prezint îmbrăcată în costum naţional, pentru că voi şi cânta în calitate de invitat. Am peste 40 de costume populare procurate de la bătrânii satului”, a precizat Luiza Ciudin.

Pentru prima dată a urcat pe scenă la vârsta de 7 ani, când a participat la un concurs judeţean. În momentul de faţă, Luiza este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu”, profilul matematică-informatică intensiv. „Aştept vârsta de 16 ani, pentru că de la această vârstă pot participa la majoritatea concursurilor importante din ţară. Vârsta de 15 ani este un fel de graniţă între concursuri”, spune Luiza.

PASIUNI

Deşi muzica este principala sa pasiune, Luizei îi plac călătoriile. „Îmi place să călătoresc atât împreună cu familia, cât şi împreună cu ceilalţi colegi ai mei de la Şcoala Populară de Artă. În urma unui turneu cu mai mulţi artişti am vizitat Grecia, mi-a plăcut foarte mult Atena şi mi-aş dori să o revăd”, a declarat Luiza Ciudin.

FESTIVAL

Cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional al Copiilor „Domnica Trop” se desfăşoară duminică, 11 octombrie, la Casa de Cultură din Rovinari. Astăzi este ultima zi de înscriere a concurenţilor. Prezentatorul festivalului este Luiza Ciudin, iar preşedintele juriului este Nina Predescu. Festivalul este organizat de Dorin Brozbă.

Vizualizări: 231

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: