Cum se cultivă levănțica în grădină

Numită şi aurul albastru de către francezi, lavanda sau levănţica, aşa cum este mai cunoscută în România, este utilizată pe scară largă ca pernuțe antiinsecte. Poate fi de asemenea folosită ca un odorizant din plante uscate sau pentru aranjamente florale proaspete.

De regulă planta se creşte în culturi vaste şi sunt celebre fotografiile cu cultura de lavandă înflorită. Dar este posibil să cultivați levănțica individual, în grădina de flori sau cea de legume. Tufele de levănțică vor forma un covor mov, care vor avea efect calmant, atât vizual, cât și prin parfumul său.

Petru plantarea levănțicăi alegeți o zonă deschisă și bine luminată, eventual la soare. Tufișurile vor prinde rădăcini și la umbră, dar nu veți obține efectul „covorului” înflorit. Planta va arăta destul de frumos de-a lungul cărărilor și marginilor sau pe un drum alpin.

Dacă locuiți într-o zonă climatică temperată, levănțica nu trebuie plantată în pământ, ci într-un ghiveci. Veți avea ocazia să mutați planta în casă atunci când temperatura scade.

Extremele nu sunt pentru levănțică aşa că nu permiteți planta să se usuce, dar nici nu exagerați cu apă. Rădăcinile de levănțică sunt extrem de sensibile la umiditate, de aceea excesul de apă poate fi dăunător pentru ele.

În marea parte, levănțica este tăiată în scopuri estetice. Dacă doriți tufe uniforme și frumoase sa vă decoreze grădina, fiți pregătiți să le tăiați uneori. Levănțica crește neuniform și chiar haotic, așa că lăstarii prea mari ar trebui retezați. Tunderea suplimentară va fi necesară după ce tijele florale au dispărut.

Levănțica poate fi înmulțită prin butași, care este o metodă relaltiv mult mai ușoară. Pentru a face acest lucru, tăiați butașii verzi din tulpini ale plantei nelemnificate și plantați-le în sol umed de câțiva centimetri, apoi acoperiți-le cu sticlă sau folie. În așa mod, lăstarii vor primi un microclimat optim.

Plantarea cu semințe este mai puțin frecventă și mai dificilă datorită complexității procesului. În primul rând, semințele germinează foarte greu și doar în condiții optime, de aceea ele trebuie trimise la frigider pentru o lună, apoi plantate în cutii pentru răsaduri. Recipientele trebuie depozitate într-un loc cald, între 16 °C și 21 °C. După aceea, transplantați răsadurile în grădină, dar plantele obținute înfloresc abia în al doilea an. Cel mai simplu mod de înmulțire a levănțicăi este divizarea unui tufiș mare. Tăiați tijele cu flori toamna, dezgropați-l și împărțiți-l în două. Fiecare parte va fi o bucată separată.

Vizualizări: 2,077

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: