Unde vor putea vinde ciobanii mieii de Paște

Situație complicată pentru oierii din Gorj. Nici în acest an, din cauza pandemiei, nu vor fi deschise centrele de sacrificare, iar ciobanii nu vor putea să sacrifice mieii direct la stâne, ci doar în abatoare autorizate. În schimb, cei care dețin miei, îi pot vinde direct de la stână, dar doar în viu, după cum au anunțat reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Gorj.

Din cauza restricțiilor impuse în pandemie, nici în acest an nu vor mai fi deschise centrele de sacrificare din județul Gorj, unde erau mieii sacrificați înainte de Paște. Autoritățile se tem că oamenii nu vor putea respecta distanța fizică și preferă să țină târgurile închise.

Ciobanii nu vor putea să taie mieii la stână și să vândă carnea de acolo. Vor putea face acest lucru doar în abatoare autorizate. Oierii vor putea să vândă mieii de la stână doar vii. „Aceste centre de sacrificare se autorizează la instituția noastră, dar de doi ani nu s-a mai putut face acest lucru din cauza pandemiei. În momentul respectiv, se strâng foarte mulți cetățeni și s-ar îmbolnăvi. Distanța sigur nu se păstrează. Mieii se sacrifică în abator. Avem și în județul Gorj un abator unde se pot sacrifica mieii. Acolo se pot sacrifica mieii și în acest an. Sau pot să-i vândă direct în viu către diferite unități care sacrifică sau altor cetățeni. Nu vor exista piețele unde mergeau oamenii, cum erau pe digul Jiului tocmai din cauza pandemiei”, a transmis Robert Spînu, directorul Direcției Sanitar Veterinare Gorj.

Ce soluții au gorjenii pentru masa de Paște? „Oamenii pot să procure carne de miel din carmangerii, măcelării, supermarketuri, unde vor găsi un miel sănătos, verificat sanitar-veterinar. Și la ovine există o boală foarte periculoasă, screpia, dar noi, în județ, nu am avut cazuri deocamdată. Sunt doar câteva cazuri izolate în țară”, a mai spus Spînu.

Aproximativ 25 de lei va costa un kilogram de carne de miel în preajma Sărbătorilor Pascale, după cum estimează ciobanii din Gorj.

Vizualizări: 2,837

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: