Cum se taie zmeurul toamna pentru o recoltă bogată

Dacă nu plantaţi în fiecare an butași de zmeură, atunci trebuie să o îngrijiţi corespunzător pe cea existentă. Tăierea zmeurei se face toamna şi este destul de dificilă.

Tăierea de toamnă a zmeurului se face la sfârșitul lunii octombrie – prima jumătate a lunii noiembrie. În această perioadă, frunzele de pe tufă au căzut deja sau se țin slab și nu vor fi un obstacol în realizarea planului dumneavoastră de a curăța tufa de ramurile inutile.

Dacă zmeurul dumneavoastră a dat un singur rod la mijlocul verii, atunci este un soi obișnuit (de vară). Un astfel de zmeur rodește pe lăstarii de anul trecut și trebuie tuns, ținând cont de acest lucru.  Analizați cu atenție tufa, greblați frunzele uscate, mulciul vechi și excesul de iarbă de la bază. Tăiați ramurile, care au rodit, chiar de la suprafața pământului. Sunt ușor de identificat după culoarea lor întunecată, scoarța solzoasă și uscăciune. Ramurile care au dat deja rod se rup ușor, deoarece au început să se usuce deja. Îndepărtați din tufă lăstarii subțiri ca iarba. Ei nu vor supraviețui iernii și doar vor consuma din puterile plantei.

Pe tufa matură de zmeur trebuie să rămână 8-12 ramuri și, este de dorit, ca acestea să nu se împletească, ci să fie situate la o distanță mică una de alta. Legați lăstarii rămași împreună și fixați-i, astfel încât să nu se rupă sub greutatea zăpezii. Baza tufei și însăși tufa o prelucrați împotriva dăunătorilor, apoi o mulciți cu material vegetal proaspăt.

Nu uitați, zmeurul este unul dintre arbuștii, ai căror ramuri cresc cel mai activ, deci, fără tunderea regulată, veți obține doar crengi spinoase cu o cantitate mică de fructe de o calitate scăzută.

Vizualizări: 4,810

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: