Cum văd Iohannis şi Cioloş situaţia de la CE Oltenia

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au fost prezenți vineri la ceremoniile organizate la Târgu Jiu cu ocazia împlinirii unui secol de la bătălia dusă de localnicii din oraș contra armatei germane în primul război mondial. Cei doi au fost abordaţi de sindicaliştii din minerit şi energie, care le-au cerut răspunsuri despre situaţia de la Complexul Energetic Oltenia, al cărui viitor este incert.

Premierul Cioloș nu a putut să ajungă direct la ceremoniile de la Coloana Infinitului pentru că mai mulți sindicaliști din CE Oltenia i-au ieșit în cale și au cerut să îi vorbească. Nelu Roșca a fost sindicalistul care și-a asumat rolul de lider în fața lui Cioloș, el explicându-i premierului cât de gravă este situația. „CE Oltenia ţine în spate mii de locuri de muncă, iar în spatele acestora sunt multe familii cu mulţi copii. Este important să cunoaştem punctul dumneavoastră de vedere faţă de producătorul de energie bazat pe cărbune şi sper să fiţi alături de noi şi de familiile noastre.(...) Restructurarea să nu însemne, domnul premier, lipsă materiale şi oameni daţi afară fără o protecţie socială reală. Au rămas familii pe drumuri, sunt oraşe din Oltenia şi Gorj nepopulate. Oraşe, foste muncitoreşti, rămân goale", i-a spus Roșca lui Cioloș.
Premierul i-a asigurat pe sindicaliști că Guvernul dorește performanță la CE Oltenia și că rolul cărbunelui va fi bine stabilit în producția de energie românească a următorului deceniu.

Iohannis se teme că vom ajunge să importăm energie
Despre problemele Complexului Energetic Oltenia a discutat și președintele Klaus Iohannis la întâlnirea pe care a avut-o la Prefectura Gorj cu circa 100 de invitați de la nivelul județului, printre care și lideri sindicali.
Constantin Mitrescu a fost unul dintre sindicaliștii care i-au explicat președintelui că în CEO s-au făcut investiții uriașe pentru a fi respectate normele de mediu, iar minerii au ajuns să câștige mai puțin decât câștigă un angajat la o covrigărie în Timișoara sau în alte orașe mai dezvoltate din țară. Președintele a constatat însă că de astfel de probleme i s-au plâns și alți reprezentanți ai producătorilor de energie din România. „Cred că trebuie să regândim întreaga energetică românească. Dacă lăsăm fiecare jucător să se descurce singur încet-încet o să ajungem cum facem cu cartofii, noi care exportam, acum importăm, și cu energia să pățim tot așa. Una din soluții ar fi , dar nu pot eu să impun, dar poate jucătorii de la noi ar trebui să se alieze. Dacă s-ar crea o entitate care să aibă un mixt cum aveți voi la complex, plus Nucleara de la Cernavodă, plus încă 2-3 care merg pe gaz, plus distribuție, transporturi, altfel s-ar vedea. Probabil odată și odată trebuie să recunoaștem că, oricât de mare e, complexul energetic e prea mic”, a spus președintele.

De ce a retrimis legea energiei în parlament
Klaus Iohannis a fost întrebat şi de ce a retrimis legea energiei în parlament, liderii sindicali acuzând Consiliul Concurenţei că a dat un punct de vedere negativ, pe care nu a avut decenţa să îl susţină în parlament. „Să știți că îmi amintesc foarte bine de discuțiile care au fost atunci, cu retrimiterea. Personal, eu, ca persoană, nu pot să formulez un punct de vedere legislativ pe energie, dar toți cei care au atribuții au formulat punctele de vedere. Și eu am ajuns la concluzia că legea nu a fost clară. De asta am trimis-o înapoi. Nu ca să vă stric jocurile. Dimpotrivă. Eu vreau să avem o legislație care este suficient de clară ca să poată fi aplicată de toată lumea și să beneficieze cei care pot beneficia de pe urma ei. Eu sunt convins că lucrurile vor intra într-o normalitate și sunt convins că, în continuare, vom fi în situația să ne alegem noi mixul energetic în așa fel încât toate zonele care au performanță și tradiție să funcționeze în continuare”, a explicat preşedintele Iohannis.

Vizualizări: 4,182

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: