Răspunsurile preşedintelui Iohannis la întrebările despre CE Oltenia

Preşedintele Klaus Iohannis a participat vineri la o dezbatere cu autorităţile, sindicatele şi societatea civilă din Gorj, unde a răspuns la mai multe întrebări ce i-au fost adresate. Câteva probleme au fost ridicate de sindicaliştii din minerit şi energie.

Întrebare: „Domnule Președinte, o singură întrebare. Fără compania Complex Energetic Oltenia, știm cu toții unde va ajunge Gorjul. Pe noi ne interesează cum vedeți dumneavoastră energia produsă pe bază de cărbune în următorii ani, sau pe termen mediu, lung.”

Președintele României, Klaus Iohannis: „Vă spun din capul locului că nu sunt specialist energetician, dar ca și consumator de energie, îmi permit să am o opinie aici. După părerea mea, mai durează mult până ajungem în faza în care ne bazăm pe regenerabile. Regenerabilele, știți bine, că sunt gândite, în această etapă în care trăim, să vină în completare la celelalte tipuri de producție de energie. Iar în ce privește Complexul Energetic, eu cred că are un viitor, și are, părerea mea, chiar un viitor foarte bun. Însă, acum, nu sunt prima oară aici, și, de fiecare dată, știți cum e, la noi, la Președinți, ne fac informări. Și îmi scriu ce vor patronii, ce vor sindicatele, ce vor oamenii, unde sunt problemele. De fiecare dată citesc că la Complex e nevoie de eficientizare și modernizare, și bănuiesc că așa e. De fiecare dată citesc că, în continuare, există, se numește, căpușare. Firme-căpușă care profită de pe urma întreprinderilor foarte mari. Părerea mea sinceră și personală este că aici, în Gorj, și la Complexul Energetic, aveți foarte mulți specialiști foarte buni. Oameni dedicați, energeticieni care se pricep. În același fel, cred că nu se poate evita modernizarea și restructurarea. Ori, dacă lucrurile astea se fac, atunci, cu siguranță, lucrurile vor merge în continuare. Nu o să ajungem niciodată înapoi unde am fost în anii 80, când aici se producea masiv, se investea masiv. Știți bine că nici atunci lucrurile nu s-au făcut că a fost foarte profitabil. Că așa a fost directiva. Dar, din toată experiența acumulată, eu cred că este imposibil să nu se găsească o soluție care face Complexul și profitabil, și fezabil pe termen lung, și, până la urmă, cum bine ați spus, trebuie să ne gândim și la problemele de mediu. Asta înseamnă să se producă energie electrică cu emisiuni cât se poate de reduse. Eu sunt convins că toate acestea, dacă se vrea, se pot realiza.”

Întrebare: „Domnule Președinte, încă o dată bine ați venit! Am ascultat cu foarte multă atenție ceea ce ați spus dumneavoastră. Pe bună dreptate, căpușarea, integritatea, sunt criterii de bază, dar, în primul rând, avem nevoie de o legislație corectă. N-am putea spune că ne-a bucurat când ați trimis dumneavoastră modificări la Legea Energiei la Parlament. Ceea ce ne-a deranjat cu adevărat a fost punctul de vedere al Consiliului Concurenței, care, efectiv, ne-a sfidat. Am participat la ședințele din Comisia de Industrie din Camera Deputaților. Au avut obiecții, au sesizat Administrația Prezidențială, dar nici măcar nu au avut decența să participe la comisie. Mi se pare absurd. Te opui, dar nu participi. Până acum, Complexul Energetic Oltenia nu a beneficiat de o legislație total nefavorabilă. Sperăm ca aceste modificări să treacă, pentru că nu ne dorim decât să fim lăsați să lucrăm.”

Președintele României, Klaus Iohannis: „Să știți că îmi amintesc foarte bine de discuțiile care au fost atunci, cu retrimiterea. Personal, eu, ca persoană, nu pot să formulez un punct de vedere legislativ pe energie, dar toți cei care au atribuții au formulat punctele de vedere. Și eu am ajuns la concluzia că legea nu a fost clară. De asta am trimis-o înapoi. Nu ca să vă stric jocurile. Dimpotrivă. Eu vreau să avem o legislație care este suficient de clară ca să poată fi aplicată de toată lumea și să beneficieze cei care pot beneficia de pe urma ei. Eu sunt convins că lucrurile vor intra într-o normalitate și sunt convins că, în continuare, vom fi în situația să ne alegem noi mixul energetic în așa fel încât toate zonele care au performanță și tradiție să funcționeze în continuare.”

(...)

Întrebare: „Domnule Președinte, vă mulțumim pentru că ați ajuns și pe la noi! Problema care există în Complexul Energetic Oltenia este eficientizarea acestei activități. Complexul Energetic Oltenia produce megawattul cu 170 de lei. Și la dumneavoastră, și la noi, pe factură ajunge 550 de lei. Cu alte cuvinte, transportatorul și cel care distribuie iau diferența de la 170 la 550. Se spune că, la fiecare tonă de lignit pe care o ardem, se duce o tonă de dioxid de carbon în atmosferă și, din acest motiv, energia produsă pe cărbune are un trend negativ, aproape spre dispariție. România, însă, nu arde nici în 200 de ani cât arde China într-un an. Deci, nu România poluează atmosfera. În ultimii ani, am redus și numărul salariaților, și veniturile acestora. Dar nu facem față pe piață, din cauza acestor probleme de fond care există.”

Președintele României, Klaus Iohannis: „Nu vin cu o soluție, dar pot să încerc să formulez un răspuns. Poate ați urmărit că am fost acum puțin timp, câteva săptămâni, la Cernavodă. Și ce credeți că mi-au spus? Același lucru. Și sunt convins că, dacă mai merg în altă parte, la un Complex Energetic, o să îmi spună același lucru. Încet, dar sigur, ajung la concluzia că sunteți jucători prea mici ca să vă descurcați. Și, dacă ne uităm un pic în jur, nu vreau să dau nume, că nu vreau să fac reclamă la unii și la alții, uitați-vă în jur ce dimensiune au jucătorii europeni în energie. Și cred că trebuie să regândim întreaga energetică românească, dacă vrem să contăm și în viitor pe piața energiei. Dacă lăsăm fiecare jucător să se descurce singur, atunci, probabil, nu se vor descurca și, încet-încet, o să ajungem cum facem cu cartofii. Noi, care am exportat, acum importăm. Și cu energia o să pățim tot așa. Eu cred că una dintre soluții ar fi, dar asta nu pot nici să o impun, nici nu cred că e treaba Președintelui să facă demersuri, dar, poate, jucătorii de la noi ar trebui să se adune un pic. Și, vă dați seama, dacă s-ar crea o entitate care are un mix cum aveți voi, la Complex, plus nucleara de la Cernavodă, plus încă doi, trei, care merg, de exemplu, pe gaz, și așa mai departe, plus transport, plus distribuție, altfel s-ar vedea. Probabil, odată și odată, trebuie să avem curaj și să spunem „ok, cât o fi de mare Complexul Energetic, e prea mic”. Şi să căutăm soluţii naţionale pentru a deveni competitivi. Eu altă variantă, sincer, nu văd. Mulţumesc!”

Intervenție din sală: „Ne bucurăm, domnule Preşedinte, pentru afirmaţiile făcute, dar, ne gândim şi noi, dacă Consiliul Concurenţei au avut reacţia pe care au avut-o, să zic, la un prim pas, ce se va întâmpla atunci când ne dorim și noi, ca stat, să creăm un campion energetic, să putem juca nu numai în România, ci și în Europa?”

Președintele României, Klaus Iohannis: „Simplu, dar nu cred că avem interes suficient să ne mișcăm.”

Intervenție din sală: „Dacă ne dorim, putem.”

Președintele României, Klaus Iohannis: „Așa este. Eu vă mulțumesc tuturor! Pentru că ați venit, pentru că v-a interesat această întâlnire, altfel, bănuiesc că nu ați fi fost aici, pentru expuneri, pentru întrebări și, nu uitați, ideea nu este să disperăm, ci, dimpotrivă, să fim curajoși și să căutăm soluții împreună! Mulțumesc!”

Vizualizări: 3,312

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: