Cum vrea Iordache să schimbe legea pentru pensionarea minerilor

Senatorul de Gorj, Ion Iordache, și grupul de lucru constituit pentru a propune o soluție prin care minerii și energeticienii să poată fi pensionați la 52 de ani, a venit cu o posibilă soluție.

Legea pensiilor ar trebui să fie completată cu următorul articol: ,Art. 56^3: - Persoanele care au realizat până la data depunerii cererii de pensionare un stagiu complet de cotizare de 30 de ani din care cel puțin 25 de ani desfășurând activități de producție, mentenanță si asimilate din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând și unitățile de extracție a cărbunelui, dacă au fost implicate direct și nemijlocit în utilizarea procedeelor și utilajelor specifice producției energiei electrice și extracției cărbunelui, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani.”

Minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia protestează de la începutul anului pentru o astfel de lege. În iulie a fost adoptată Legea 197/2021care ar fi trebuit să rezolve această problemă, în august a intrat în vigoare, dar cei de la Casa de Pensii au respins cererile de pensionare depuse, pe motiv că nu pot recunoaște retroactiv condițiile de muncă speciale, cele care aduc o reducere de șase luni a vârstei de pensionare pentru fiecare an lucrat.

“Lipsa de unitate a parlamentarilor de Gorj, într-o situație în care o abordare comună ar fi rezolvat demult lucrurile în interesul oamenilor, mi se pare un gest incalificabil. Fiecare politician sau lider de sindicat a manifestat o poziție diferită pe aceeași temă, întreținând starea de tensiune în rândul angajaților companiei și decredibilizând orice soluție”, a spus senatorul Ion Iordache.

Rămâne de văzut dacă propunerea va fi luată în calcul de viitorul guvern, pentru că actualul nu poate emite ordonanțe de urgență.

Vizualizări: 3,300

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: