Daca ai peste 40 de ani si esti femeie, afla cum te poti imbraca elegant

Ia nationala este componenta principala a costumului traditional romanesc, celelalte piese prinzand contur si armonizandu-se cromatic si ornamental in combinatie cu aceasta. Este mai mult decat un simplu articol vestimentar, este un simbol, o dovada istorica a existentei si continuitatii portului traditional romanesc.

Simbolistica broderiilor de pe ia traditionala romanesca

Acest port traditional, ce emana atata mister, a fost faurit pe baza unor grupuri de motive si simboluri din traditia veche romaneasca. Cele mai intalnite motive care se regasesc interpretate si tesute pe materialul iilor romanesti sunt cele florale (vita de vie, afinul, ghinda, laleaua, trandafirul, crinul si trifoiul cu patru foi, graul etc), regasite in mai multe combinatii de nuante. Modelele sunt alese si tesute manual, cu migala de catre femeile cunoscatoare de traditie. Fiecare broderie in parte este speciala si transmite un anumit mesaj, asa cum si in fiecare zona a Romaniei portul traditional se diferentiaza de celelalte, abordand motive, modele si nuante diferite.

Simbolistica abordata in broderiile pe ie sunt vaste insa cele mai intalnite sunt cele astrale, care reinterpreteaza conexiunea omului cu divinitatea. Soarele, reprezentat printr-un cerc, reprezenta pentru tarani sursa de caldura si lumina cu ajutorul caruia recolta lor lua amploare. Stelele, sunt un simbol religios, care ne vorbesc despre ghidarea omului pe drumul vietii, asociate fiind cu steaua din Betleem care a condus la locul nasterii lui Mesia. Steaua cu cinci colturi, orientata in sus, simbolizeaza inaltarea spiritului si legatura cu Dumnezeu. Luna si Calea Lactee, sunt de asemenea simboluri intalnite in broderia iilor romanesti, luna fiind un simbol al feminitatii si fertilitatii, iar Calea Lactee fiind considerata drumul sufletelor catre ceruri.

Traditia romaneasca este strans legata de motivele agricole deoarece taranii dispuneau de un sol bun, fertil care le-a permis sa se dezvolte in domeniul agriculturii. Luna de asemenea devine si un element organizator, prin observarea fazelor lunii, taranii estimau perioada in care trebuie sa puna semintele si sa stranga recolta.

Un port cu atata traditie si mesaje in spate nu poate decat sa emane o doza de cultura a celui care o poarta, de mister, care pe corpul femeii nu se transforma decat in gingasie si senzualitate. In comparatie cu portul traditional barbatesc, cel femeiesc este mult mai complex, broderia este mult mai incarcata si colorata, ia devenind un atu al tinutei femeii care o poarta.

Ie traditionala intr-o tinuta atragatoare pentru orice femeie

Asa cum obiectele vestimentare obisnuite adopta stiluri diferite ce se pliaza pe caracterul fiecarei persoane in parte, ia romaneasca, prin gama foarte larga de culori si modele, poate fi adaptata mai multor stiluri vestimentare si palete de culori.

A) Ie romaneasca si blugi albastri – o combinatia casual, o ie cu model floral de culori deschise, bleu, galben sau alb, poate fi purtata in combinatie cu blugi albastri, formand o tinuta moderna, stradala si aranjata.

B) Ie romaneasca si blugi negri sau pantaloni de piele - pentru un stil mai rebel, ce adopta nuante mai inchise, o ie cu model negru sau maro se asorteaza perfect cu o pereche de blugi negri sau pantaloni de piele, tinuta ce confera o doza de mister si incredere persoanei ce o poarta

C) Ie romaneasca si fusta traditionala - pentru o tinuta mai eleganta, ia romaneasca poate fi pusa in combinatie cu o fusta, lunga sau scurta (infoiata sau dreapta) si tocuri, creand o tinuta perfecta pentru un eveniment sau ocazie mai speciala.

D) Ie romaneasca lunga si cizme - cine ar fi crezut ca poti sa iti creezi o tinuta sexy care sa contina un articol vestimentar traditional, ei bine se poate. O ie mai lunga care sa fie putin peste inaltimea genunchiului poate crea o tinuta foarte interesanta si atragatoare daca este pusa in combinatie cu niste cizme negre cu toc si de ce nu, o curea care sa marcheze talia doamnei/domnisoarei. Obtinem astfel o tinuta feminina, atragatoare si senzuala, numai buna pentru o iesire in oras sau o petrecere.

Asadar, ce poate fi mai atragator si interesant, decat o intreaga istorie si cultura, condensata intr-un singur obiect vestimentar, un intreg univers si limbaj simbolistic reinterpretat intr-o singura broderie, complexa, misterioasa, atragatoare.

Vizualizări: 1,609

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: