Dan Armeanu (ASF): Trebuie încurajată participarea la un fond de pensii facultativ

Pentru a beneficia de un venit adecvat și sustenabil la pensie, în condițiile declinului demografic și creșterii speranței de viață, pe lângă contribuția la fondurile de pensii Pilon II, ar trebui încurajată participarea la un fond de pensii facultative pentru a suplimenta sursele de  venit la pensie și pentru a crește valoarea pensiei private, consideră Dan Armeanu, vicepreşedintele ASF pe Sectorul de Pensii Private.

Potrivit lui Armeanu, este nevoie de un calendar de creștere graduală a contribuțiilor: “Având în vedere faptul că, depozitele populației la bănci au crescut cu 8,8% în ultimele 12 luni, respectiv 5,2% în termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite să se îndrepte și spre investiții în fondurile de pensii facultative, care asigură un venit suplimentar la pensie, în condițiile unui randament ridicat pe termen lung și o dispersie prudentă a riscului. Concomitent, ar trebui avut în vedere și un calendar de creștere graduală a contribuțiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private”.

Rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II a depășit rata inflației în luna septembrie și este mai ridicată decât dobânda pe un an la depozitele la termen.

Vicepreședintele ASF a precizat: “În luna septembrie rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depășit rata inflației (4,3%), cu un procent ce variază între 0,43% și 1,52% și este, totodată, mai ridicată decât dobânda pe un an la depozitele la termen.  Rata anuală de creștere a activelor a fost de 26,15%, demonstrând că sistemul de pensii administrat privat a atins un nivel sustenabil de dezvoltare și se află într-o perioadă de consolidare și de stabilitate, în condițiile în care activele nete au depășit 13 miliarde euro în luna septembrie”.

Contribuțiile brute lunare au consemnat o creștere de aproximativ 13% în septembrie 2019 față de decembrie 2017, aceasta fiind determinată în principal de creșterea câștigului mediu salarial net de aproximativ 35% în ultimii 3 ani și de creșterea semnificativă a numărului de salariați.

Totodată, Armeanu a mai spus că în calitate de investitori, fondurile de pensii private au contribuit la dezvoltarea pieței de capital autohtone și la creșterea segmentului investitorilor instituționali pe termen lung și indirect la creșterea economică, prin redirecționarea eficientă a resurselor financiare disponibile.

“Ponderea investițiilor în acțiuni tranzacționate pe piața de capital din România este în jur de 20% din activul total și se ridica la o valoare de aproximativ 2,5 miliarde euro, asigurând un anumit grad de reziliență a pieței și contribuind la atingerea statutului de piață emergentă. Din perspectiva duratei obligațiilor, fondurile de pensii au de regulă un comportament investițional contraciclic, care atenuează șocurile în perioade cu volatilitate ridicată a piețelor de capital, conducând la echilibrarea pieței și asigurarea stabilității financiare”, a mai afirmat vicepreşedintele ASF.

Importanța fondurilor de pensii private în economie este evidențiată și de mărimea activelor fondurilor de pensii private, care a fost de 5,8% din PIB, nivel atins în luna iunie 2019.

Vizualizări: 952

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: