De ce cad merele pe jos mai devreme de coacere!

Se întâmplă uneori ca merele să nu mai apuce să se roșească în pom și să pice din copaci mult mai repede decât perioada lor de recoltare. Diagnosticarea cauzei acestei probleme nu este întotdeauna simplă.

Există mulți factori diferiți în joc și mai multe probleme pot apărea simultan. În esență, căderea prematură a mărului este atunci când fructele cad înainte de perioada de recoltare preconizată, înainte ca acestea să fie complet coapte.

Unele soiuri de mere sunt mai înclinate în mod natural decât altele să-și piardă fructele prematur.

De exemplu, soiurile „ Honeycrisp ” și „Red Delicious” sunt mai puțin predispuse la cădere prematură, în timp ce „Gala”, „Fuji” și „Jonathan” sunt mai predispuse.

 În cele mai multe cazuri, principala cauză e aceea că copacul fructifică mai mult decât poate susține metabolic pe termen lung. Planta, pur și simplu nu poate furniza suficientă energie pentru a susține dezvoltarea fiecărui măr pentru a-și atinge potențialul de dimensiune maximă. Drept urmare, planta ajunge să arunce o parte fructe.

Atunci când faceți în primavară tăieri abundente la mugurii de frunze, se duce frunzișul pentru o fotosinteză adecvată, ceea ce obligă copacul să arunce niște mere în exces pentru care nu va putea furniza carbohidrații necesari.

Aplicarea indirectă a erbicidelor pe un măr poate acționa ca un factor de stres fiziologic pentru plantă, ceea ce poate duce la căderea prematură a mărului.

Temperaturile calde timpurii sau căldura extremă pot stimula producția de etilenă, ceea ce reduce creșterea în această perioadă stresantă.

Dar odată cu această creștere redusă vine o maturare crescută, care poate declanșa căderea prematură a fructelor. Chiar și nopțile calde pot declanșa o respirație celulară semnificativă în fructe, potențial scăzând nivelurile de carbohidrați suficient pentru a justifica ejectarea lor timpurie.

Mergând adesea mână în mână cu temperaturile ridicate, deficiența de apă este încă un alt factor de stres care poate determina un măr să renunțe devreme la fructele sale.

Alte cauze ale căderii merelor pot fi bolile și dăunătorii care atacă merele dar și vântul puternic.

Vizualizări: 1,986

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: