Cum e recolta de struguri toamna aceasta și cu cât îi vând gorjenii

Toamna se anunță cu roade bogate în ciuda vremii capricioase. Recolta de struguri e mulțumitoare ținând cont că vița-de-vie a fost afectată ba de îngheț, de brume târzii, secetă ori ploi acide. În Bălănești, comună renumită pentru vie, recolta e mai mică decât anul trecut, dar localnicii sunt mulțumiți că au ce culege. De altfel, mulți gorjeni au scos deja strugurii la vânzare. Cer între un leu și trei lei pe un kilogram de struguri. 

Astfel de anunțuri sunt postate pe site-urile de specialitate. Gorjeni din Novaci, Polovragi, Runcu, Baia de Fier, Albeni ori Bălănești vând struguri. Prețurile pornesc de la un leu și ajung până la trei lei pe kilogram în funcție de soi. 

În comuna Bălănești, de exemplu, unde dealurile erau pline cu viță-de-vie, localnicii care încă duc mai departe această tradiție au început să culeagă roadele. „Recolta e mai săracă decât anii trecuți, dar ne bucurăm că avem ce culege. Au fost brume, apoi secetă, au venit ploi acide și vremea a cam afectat boabele de struguri. Noi culegem și facem noi vin pentru consumul propriu”, a spus un localnic. „Eu sunt mulțumit de recoltă. Sunt struguri mai puțini, dar buni”, a spus un alt localnic din Bălănești. 

Edilul a declarat că plantațiile cu viță-de-vie sunt tot mai puține. „Sunt cam la jumătate față de perioada în care aveam vin și struguri de renume în comună, dar încă sunt oameni care se ocupă cu strugurii. Recolta va fi mai slabă în acest an din cauza vremii, dar nu e toamnă fără grămadă așa că toată lumea va avea ce să culeagă și în acest an. Deja, oamenii au început să adune strugurii și, în curând, vor vedea și cum e vinul din toamna asta”, a spus Ovidiu Pungan, primarul din Bălănești.

Galerie foto


Vizualizări: 3,645

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: