De ce este important postul pentru organism

Postul presupune abținerea de la mâncare, băutură și activități care încurajează spre a păcătui, în scopul de a dobândi curățirea sufletească. Există patru perioade în an în care oamenii respectă această datină religioasă: Postul Paștelui; Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel; Postul Adormirii Maicii Domnului; Postul Crăciunului.

 

În perioada postului nu se consumă alimente de origine animală, precum carne, ouă, lactate – lapte, brânză, iaurt etc. Există şi post cu apă şi pâine, cu o durată de 7 zile, dar și post negru (excluderea oricărui tip de alimente și apă).

Principala acţiune a postului este cea de purificare, de odihnire a anumitor organe din corp, de uşurare a unor procese şi schimburi interne. Postul nu trebuie în nici un caz să fie forţat, impus din afară, ci este bine să constituie un act firesc, natural.

"O zi de post pe săptămână îi oferă organismului un timp minim pentru regenerare şi purificare. Un post de trei zile ne debarasează corpul de toxine şi curăţă sângele, unul de cinci zile iniţiază procesul de vindecare şi de refacere a sistemului imunitar. Pe toată durata postului complet (în afara postului negru), consumul de apă este obligatoriu, cel puţin 1,5 litri pe zi, pentru evitarea deshidratării şi a blocajului renal. Postul este recomandat şi în cazul bolilor infecţioase în fazele acute, deoarece energiile organismului, nemaifiind orientate către procesul de digestie (care canalizează o mare parte din aceste energii - 60% din energia totală a corpului), sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor patogene. S-a observat că, în general, bolile degenerative sunt prevenite prin post. În plus, inima devine mai sănătoasă și circulația se îmbunătățește. A posti ajută și în lupta împotriva cancerului. Practic, se înfometează celulele maligne, slăbindu-le; în același timp, înfometând celulele sănătoase, acestea vor lupta mai asiduu pentru supraviețuire (și implicit împotriva tumorii), devenind mai rezistente la stres și la efectele adverse ale chimioterapiei. Postul este similar hibernării, în regnul animal", transmite medicul Cristina Cornoiu, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu.

De asemenea, postul ajută la detoxifierea organismului: „În mod normal, organismul are capacitatea de a se detoxifia singur, însă o dietă bogată în carne și săracă în legume și fructe îngreunează această funcție naturală. Atunci când există un astfel de dezechilibru, reziduriile se acumulează în organism.  Este interesant de observat modul în care sunt poziționate posturile mari: primăvara, înainte de Paște, urmând iernii, perioadă în care alimentația este bazată pe alimente conservate și de origine animală, și iarna, înainte de Crăciun, după o toamnă bogată în produse alimentare, când ne pregătim pentru sezonul rece”, mai spune medicul.

Vizualizări: 928

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: