De ce nu poţi vorbi niciodată în vis sau nu poţi alerga

Cei care îşi amintesc exact ceea ce visează îşi dau seama că în vis nu pot vorbi şi nici nu pot alerga. Specialiști din întreaga lume analizează de ani buni imaginile proiectate de creierul uman în timp ce dormim, pentru a afla de ce nu se întâmplă aceste lucruri.

În timp ce unii specialişti susțin că visele sunt o reinterpretare a evenimentelor trăite în timpul zilei sau a gândurilor ce ne macină, alții cred că unele pot avea semnificații ascunse ce, odată descifrate, pot dezvălui multe trăsături de caracter sau probleme emoționale pe care poate nici nu ne dăm seama că le avem.

În vis, poți zbura, poți vedea creaturi fantastice, însă nimeni nu îşi aminteşte vreun vis în care aleargă sau vorbeşte ori se priveşte în oglindă.

Psihologii au o explicație pentru lipsa acestor gesturi banale. Un vis în care încerci să țipi poate deveni, pentru foarte mulți, un coșmar, însă lucrurile nu sunt chiar atât de dramatice.

Zona din creier responsabilă cu interpretarea limbajului sunt puțin active în perioadele de somn, motiv pentru care vorbitul, scrisul, chiar și cititul în vis sunt foarte rare sau imposibile. Există numeroase mărturii ale celor care spun că, în vis, comunicarea este mai degrabă telepatică. În somn putem înțelege concepte și idei, ne putem exprima, dar nu auzim cu adevărat sunetul sau nu vedem pe cineva vorbind.

O altă acțiune aproape imposibilă în vis este alergatul. Chiar și când se întâmplă, suntem cuprinși de o senzație de mișcare cu încetinitorul. Explicația găsita de specialiști este aceea că, în somn, percepem timpul diferit și de aceea unele lucruri se desfășoară mai repede, altele, mai încet.

Oglinzile și reflexiile sunt concepte dificil de reprezentat în somn. În realitate, ele funcționează conform principiilor fizicii, în timp ce visele sunt create de amintiri, așteptări, emoții, regulile lumii reale nefiind aplicabile în vis. De cele mai multe ori când în vis ne apare o oglindă, vom vedea ceva încețoșat, iar fețele apar transformate într-un mod ciudat.

Vizualizări: 3,256

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: