De ce nu sunt buni pentru consum cartofii încolțiți!

La finalul toamnei și începutul iernii când se trece la consumul produselor din cămară e posibil să găsiți acolo cartofi încolțiți. Dacă a fost o toamnă foarte caldă cartofii pot prezenta și unele pete vezi dacă au stat mult timp la soare.

Cartofii se recoltează vara sau la începutul toamnei dar o mare parte din recoltă este păstrată pentru iarnă. Dacă nu sunt depozitați corespunzător cartofii pot căpăta anumite pete verzi care nu îi fac buni de consum sau, mai grav, pot încolți.

Specialiștii spun că nu este sigur să mâncăm cartofi încolțiți.

Experții în siguranța alimentară și dieteticieni au precizat că odată ce cartofilor încep să le apară acele crestături ciudate, de unde vor ieși mugurii, ei sunt, în general, încă siguri de consumat, atâta timp cât încolțirea nu este scăpată de sub control. „Acești muguri conțin o toxină numită solanină, care poate provoca boli precum dureri de cap, vărsături și alte simptome digestive”, a explicat Ellen Shumaker, director de informare și extindere pentru Safe Plates la North Carolina State University. „Dacă sunt consumate cantități mari, pot provoca simptome destul de grave. Dar dacă mugurii sunt mici și cartoful nu este moale sau zbârcit, aceștia pot fi tăiați și cartoful poate fi consumat”.

Dacă cartofii au înverzit nu sunt recomandați pentru consum.

Lumina soarelui face ca aceste legume să devină verzi, deoarece produc clorofilă, dar adevărata problemă este acumularea de toxine dăunătoare spun specialiștii.

Petele verzi de pe cartofi indică formarea toxinei solanină, care se găsește și în germeni. Dacă există mici pete verzi mici pe un cartof, acestea pot fi tăiate, dar dacă sunt pete verzi mari, se recomandă să aruncați cartoful.

Mugurii și o nuanță verzuie sunt principalele semne că un cartof s-a stricat sau începe să se strice.

Iar dacă un cartof este zbârcit și moale, acesta este cu siguranță un semn că ar trebui să îl aruncați.

În timp ce efectele consumului de cartofi stricați sunt în mare parte gastrointestinale, în cazuri grave, solanina poate provoca de fapt paralizie.

Cel mai bine este să vă feriți de cartofii cu aspect ciudat, mai ales dacă au început să se înverzească. Odată ce cartofii au început să prezinte semne de înverzire și muguri vor dezvolta și un gust amar.

Cartofii sunt mai predispuși să încolțească atunci când sunt puși în lumină directă și la temperaturi mari. De asemenea, atunci când îi depozitați asigurați-vă că nu există niciun cartof umed sau încolțit pentru a nu se strica și ceilalți.

Vizualizări: 2,035

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: