De ce sa incerci Metaxa si ce trebuie sa stii despre aceasta bautura?

Metaxa este o bautura alcoolica mai putin cunoscuta in Romania fata de cele obisnuite. Cu toate acestea, in Grecia a devenit apreciata si a ajuns sa aiba o cerere foarte mare, datorita gustului deosebit. Iata ce trebuie sa stii daca vrei sa o incerci si tu!

Cum a aparut?
În 1888, Spyros Metaxa, descendent al unei familii de negustori, a pus bazele companiei care ii poartă numele și a creat pentru prima dată băutura sa unică. Productia a inceput în Pireu, portul din Atena, si in scurt timp a reusit primele exporturi in statele cu deschidere la Marea Mediterana.


Desi este asociata cu distilatul învechit de tip brandy, Metaxa, este un simbol al Greciei, o licoare aurie, unica, obtinuta din vinuri muscat din insula Samos, distilate din vin si botanice din regiunea Mediteraneana.

In cate categorii se imparte aceasta bautura?
Cea mai picanta varianta este cea de 3 stele, care se fabrica din materii prime vechi de 3 ani si trebuie lasata la rece pentru a i se obtine aroma specifica. Sticla veche de 5 sau 6 ani poate fi recunoscuta datorita formei de piramida si a nuantei asemanatoare cu mierea. Totusi, cea mai buna alternativa este cea de 7 stele, care se vinde doar intr-o sticla de marca si are o aroma profunda de vanilie.

Cum se desfasoara procesul de creare a bauturii?
Atunci cand se produce Metaxa, ingredientul cu aceeasi denumire se pastreaza intr-un butoi special din lemn de stejar. Durata de expunere a restului compozitiei difera in functie de fiecare situatie si de pretul final de vanzare. Astfel, cea mai scumpa varianta este AEN, care poate fi achizitionata in versiunea de 0,70 litri.

Aceasta este pusa la dispozitie intr-un ambalaj special tip cadou cu incuietoare, interiorul carcasei fiind acoperit cu piele autentica. Elixirul pastrat in butoaiele originale provenite de la prima distilare a Casei din Pireu este obtinut dintr-un amestec de mai bine de 200 de compusi diferiti, care au fost maturati timp de 80 de ani.

Cum se serveste aceasta bautura?
Metaxa se serveste in pahare mici, cu forma sferica si picior subtire. Bautura trebuie racita, insa nu este necesar sa adaugi gheata. In mod contrar, acest element poate schimba gustul si ar fi bine sa-l eviti. Poti utiliza suplimentar o felie de lamaie sau de portocala. In cazul in care iti doresti sa consumi bautura impreuna cu o gustare, foloseste nuci, struguri sau ciocolata.

Vrei sa consumi Metaxa impreuna cu un ceai sau cu o cafea? Adauga 30 de ml in pahar si asigura-te ca faci servirea combinatiei in timp ce este inca fierbinte. O alta varianta este sa creezi cocktailuri. Spre exemplu, un Mojito grecesc este preparat dupa aceeasi reteta cubaneza, singurul ingredient inlocuit fiind romul.

Aseaza cateva frunze de menta in partea de jos si adauga 30 de grame de zahar, apoi macina totul si toarna deasupra 100 ml de apa minerala. Un alt cocktail interesant este Alexander, care contine acelasi coniac grecesc, smantana si lichior de ciocolata. Toate ingredientele se impart egal, servirea avand loc imediat dupa preparare.

De unde sa cumperi Metaxa?
Daca esti fan al bauturilor brandy, in mod sigur te-ai gandit pana acum sa incerci aceasta varianta. Asigura-te, insa, ca achizitionezi sticla dintr-un magazin online cu reputatie in domeniu, asa cum este beicevrei.ro, spre exemplu. Acesta dispune de produse originale la preturi accesibile, astfel incat sa te bucuri de oferte de nerefuzat!

Vizualizări: 4,321

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: