De când şi de ce există oglinzi în lifturi

O oglindă are proprietatea de a reflecta pe partea sa lucioasă imaginea obiectelor sau un instrument de cunoaștere a sinelui care ne reflectă propria imagine. Întrebarea pe care ne-o punem deseori este de ce este nevoie de o oglindă într-o cabină de lift.

Originea ascensoarelor, așa cum le cunoaștem astăzi, datează de la începutul secolului al XIX-lea, când au fost echipate cu un motor cu aburi și utilizate în principal în mine. La sfârșitul anului 19 și în timpul celui de-al 20-lea, clădirile au câștigat în înălțime. Prin urmare, aceste instalații mecanice au cunoscut o dezvoltare puternică. La acea vreme, era posibilă doar urcarea nu și coborârea.

În anii 1920, pe măsură ce popularitatea ascensoarelor a crescut constant, tot mai mulți oameni au fost speriați de moarte la gândul de a face o plimbare cu liftul. Cu totul altfel ar fi stat lucrurile dacă oglinzile ar fi acolo cu ei. Acum ne-am obișnuit să găsim lifturi în diverse construcții: clădiri, magazine universale sau zgârie-nori. Multe clădiri sunt acum echipate cu ascensoare şi marea majoritate a lor au ca accesoriu o oglindă.

Mai întâi, oglinda a fost așezată în cabina liftului pentru confortul utilizatorilor. Într-adevăr, primele lifturi funcționau foarte lent și numeroasele plângeri constante în legătură cu acest aspect i-au determinat pe constructori să instaleze oglinzi. S-a ajuns la concluzia că oglinzile au distras atenția ocupanților, iar timpul părea să treacă mult mai repede. Recunoaștem cu toții că nu putem să nu aruncăm măcar o privire în oglinda din lift, să verificăm dacă nu ne-a rămas ceva printre dinți la prânz sau mai nou să ne facem un selfie.

Mai important este faptul că rolul oglinzilor din cabinele unui lift este pentru a contrabalansa îngustimea lor. Suntem cu toții de acord că unele  lifturi sunt foarte mici şi unele persoane claustrofobe ar putea avea probleme. Oglinzile au avantajul de a mări spațiile închise, sau cel puțin de a oferi iluzia.

Recent s-a dovedit că bărbații se privesc cel mai mult în aceste oglinzi. Le folosesc pentru a observa alte persoane care sunt cu ei în cabină, în vreme ce femeile folosesc oglinzile din lift numai dacă sunt singure, pentru a retușa ceva ce li se pare a fi în neregulă.

Vizualizări: 1,645

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: