De ce trebuie să bei neapărat apă după cafea

În foarte multe cafenele se serveşte cafeaua alături de un pahar de apă. Sunt chiar ţări în care acest mod de servire a cafelei este un ritual obişnuit, cum este Turcia, acolo unde cafeaua se prepară altfel decât suntem obişnuiţi.

Cafenele care se respectă servesc alături de ceașca de cafea și un pahar cu apă. Acest obicei este unul studiat de către specialiști și dezvăluie de ce trebuie să bei apă după consumul de cafea. Mulți fac greșeala de a servi o cafea dimineața, pe stomacul gol, însă gestul este cât se poate de nociv pentru organism.

Poate că mulți cunosc faptul că obiceiul de a consuma apă la cafea are rolul de a accentua gustul cafelei, însă specialiștii explică și un alt motiv pentru care trebuie să bei apă după cafea.

Fie că alegi un espresso, americano, capuccino, latte, orice băutură pe bază de cafea acționează asupra organismului. Iar acest fapt se datorează conținutului unui bob de cafea. Acesta are o scoarță ce conține cofeină, un alcaloid cu efect tonifiant, care ne înviorează, însă în interior bobul are și teobromina, un alt alcaloid cu un efect diferit de primul.

În cazul cafelei solubile, aceasta se prepară doar din partea interioară a bobului, în timp ce aceea realizată din boabe râșnite are în componență ambii alcaloizi: cofeina și teobromina. Atunci când ambii alcaloizi intră în organism, aceștia încep să funcționeze, pe rând.

Cofeina ne înviorează, datorită efectului său tonic, în timp ce la 25 de minute de la consum intră în acțiune și teobromina. După aproape 30 de minute însă apare o stare ușoară de somnolență și un disconfort la nivelul rinichilor. Acest dezechilibru între tensiunea scăzută și circulația accelerată de la nivelul rinichilor poate fi evitat prin consumul de apă la cafea. După fiecare înghițitură este indicat să consumați apă pentru a preveni această stare de somnolență. În plus, există și alte motive pentru care trebuie să bei apă după cafea.

Apa ajută la păstrarea gustului cafelei pentru că apa plată va spăla receptorii gustativi, astfel că vei resimți de fiecare dată savoarea cafelei.

Tensiunea se păstrează la un nivel normal iar dacă iubești gustul cafelei dar te îngrijorează creșterea tensiunii provocată de consumul acesteia, încearcă să o bei alături de apă, care va mai dilua din efectul cofeinei și va păstra tensiunea la nivelul normal.

Vizualizări: 3,854

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: