Când ar trebui să ne îngrijoreze glicemia

Glicemia este determinată de concentrația de glucoză prezentă în sânge. Glucoza, la rândul ei, rezultă din procesul metabolic efectuat de organism prin digerarea alimentelor ce conțin carbohidrați.

Glucoza este necesară pentru o bună funcționare a creierului iar glicemia reprezintă concentraţia de glucoză din sânge. Dulciurile procesate sunt în general cele care conduc la creșterea nivelului glicemiei, dar nu numai creşterea acesteia este o problemă, ci şi scăderea ei sub anumite limite. Dacă te simți slăbit, amețit, ai grețuri sau furnicături în mâini și picioare, trebuie să știi că acestea ar putea fi primele semne ale unor fluctuații ale glicemiei.

Nivelul glicemiei poate oscila şi poate fi vorba fie de hiperglicemie care presupune o creștere a glicemiei peste valorile normale și apare dacă persoana respectivă dezvoltă diabet zaharat sau de hipoglicemie care  presupune o scădere a glicemiei și apare în lipsa alimentației pentru mai multe ore, dar şi pe fondul unor afecţiuni serioase.

În cazul în care ții dietă sau ai un program de lucru foarte încărcat și deseori "sari" peste mese, este bine să știi care sunt principalele semne ce indică o cădere de glicemie: te simţi slăbit, ţi-e foame, eşti agitat, ai ameţeli şi tremurături, transpiri abundent, ţi-e greaţă sau ai senzaţia de furnicături în extremități (mâini şi picioare).

Când mergi să îți recoltezi sânge pentru efectuarea unei analize de glicemie, trebuie să ai în vedere o serie de măsuri ce vor permite o stabilire cât mai exactă a nivelului glucozei în sânge. Astfel, o glicemie mărită dimineața poate fi influențată de alimentele digerate de corp pe timpul nopții, dar și de o hidratare insuficientă.

Trebuie evitat consumul de cafea înainte de testarea glicemiei. De asemenea, pentru ca rezultatele acestui test să fie concludente și să permită stabilirea unui diagnostic corect, trebuie respectate câteva indicații: nu consumați alimente sau băuturi cu minim 8 ore înainte de recoltarea probei de sânge, nu consumați alcool, evitați stresul emoțional, nu fumați și nu consumați cafea.

Analiza de glicemie din sânge se realizează dimineața, pe nemâncate iar valorile se pot interpreta astfel: sub 73 ml/dl: indică o lipsă acută de glucoză în sânge – hipoglicemie, între 73 - 110 mg/dl: se încadrează în valorile normale ale glicemiei, între 111 - 126 mg/dl: este vorba despre o valoare care trebuie ținută sub observație de către medic iar peste 126 mg/dl indică diabet și putem vorbi despre hiperglicemie, nivelul de glucoză din sânge depășind limitele normale.

Vizualizări: 1,966

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: