Din ce motive ţi se rupe uşor părul

Firele de păr aparțin anexelor pielii cunoscute sub denumirea de fanere, cu rol de protecție a organismului uman. Principalul component prezent în constituția firelor de păr este keratina, alcătuită din doi aminoacizi extrem de importanți: cistina şi metionina.

În prezent, se duce o mare luptă împotriva căderii sau ruperii firelor de păr. Cauzele care pot determina ruperea uşoară a firului de păr sunt numeroase şi pot fi reprezentate de mai multe aspecte.

1. Alimentația defectuoasă sau deficitară. Lipsa aportului alimentar sau lipsa de asimilare a macro şi micronutrienților alimentari pot determina scăderea rezistenței firului de păr, acesta devenind friabil, putându-se rupe cu uşurință. În multe cazuri, cu toate că volumul alimentar este suficient din punct de vedere cantitativ, el este necorespunzător din punct de vedere calitativ, din cauza componenței scăzute în macro şi micronutrienți, precum proteine, glucide, vitamine (A, B, C, D, K, E), fier, zinc, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, cupru, etc. Lipsa acestor elemente din componența alimentației zilnice poate duce la apariția unor deficite de minerale sau/şi vitamine, cu alterarea structurii firelor de păr şi ruperea uşoară a acestora din urmă.

2. Stresul psihic poate fi o altă cauză de cădere sau rupere a firelor de par. Este dovedit ştiințific faptul că, în condiții de stres psihic, are loc prelungirea perioadei de latență din cadrul procesului de creştere al firelor de păr. Aceasta favorizează deteriorarea precoce a firelor de păr aflate în perioada de latență.

3. Uscarea excesivă şi expunerea prelungită a părului la călduri extrem de crescute. Aceste comportamente determină deteriorarea şi ruperea firelor de păr. Factorii care favorizează uscarea părului sunt reprezentați de căldura mare, reducerea umidității, vremea uscată, spălarea părului cu apă fierbinte, utilizarea excesivă a uscătorului electric sau a altor ustensile de coafat (plăci, ondulatoare).

4. Spălarea excesivă a părului. Spălarea prea frecvent poate facilita deteriorarea şi ruperea precoce a firelor de păr, din cauza substanțelor chimice aflate în componența şampoanelor de păr. Aceste substanțe usucă şi deteriorează firul de păr, favorizând ruperea sa precoce.

5. Părul strâns în coadă. Elasticele de păr aşezate în aşa fel încât să mențină strâns sau să tragă părul pot favoriza ruperea a numeroase fire de păr. Se recomandă utilizarea unor elastice de păr mai lejere, care să nu ducă la subțierea şi ruperea firelor de păr, dar și evitarea purtării frecvente a părului strâns în coadă.

Vizualizări: 734

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: