Vinetele ajută la slăbit, dar previn și căderea părului

Vinetele sunt originare din Asia și sunt considerate de cercetători drept un grup prețios de plante, datorită „antocianidinelor”, pigmenți cu importantă acțiune antioxidantă.

Principalii compuși din vinete sunt vitamina C, vitaminele B1 și B6, vitamina K, fibrele, cuprul, magneziul, fosforul, potasiul, manganul și acidul folic. Sunt de asemenea o sursă bună de antioxidanți: acizi fenolici (acid cafeic, acid clorogenic) și flavonoide (nasunină).

Cu un conținut de aproape 95% apă, vânăta te va ajuta să elimini toxinele, să îți detoxifici rinichii și ficatul, în special atunci când ții o dietă.

Vinetele au o acțiune stimulentă la nivelul ficatului, pancreasului, rinichilor și tractului gastrointestinal. Consumul lor ajută la controlul diabetului și pierderea în greutate. Totodată, aceste legume îmbunătățesc funcția sistemelor digestiv și cardiovascular.

Proprietăţile lor le recomandă în cura persoanelor anemice. Datorită conținutului de cupru, aceste legume pot ajuta la combaterea stărilor de anemie, întrucât acest mineral susține buna funcționare a celulelor roșii de sânge.

Vinetele conțin calciu și compuși fenolici, care mențin rezistența și densitatea oaselor.
Fibrele ajută la reglarea tranzitului intestinal și absorbția nutrienților și alimente. Aportul de fibre este important și pentru scăderea colesterolului și prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Vinetele oferă o cantitate apreciabilă de vitamine B1 și B6, două dintre vitaminele implicate într-un proces metabolic sănătos, și o parte dintre celelalte vitamine ale complexului B care stimulează energia.

Un alt beneficiu al vinetelor este că mențin sațietatea. Acest lucru poate fi util într-o cură de slăbire. Vinetele au o cantitate infimă de grăsime și colesterol. Sunt în schimb bogate în apă și acționează ca un burete care absoarbe grăsimea din corp. Sunt așadar un aliment binevenit în dieta persoanelor supraponderale care vor să slăbească sănătos. Fiind o sursă de fibre, această legumă este ideală în caz de constipație: de fapt, vinetele au proprietăți ușor laxative.

Un studiu a arătat că substanțele prezente în vinete (tiamina, riboflavina, niacina, acidul pantotenic și acidul folic) se pot dovedi utile pentru combaterea căderii părului și a anumitor afecțiuni ale scalpului. Printre altele, riboflavina favorizează producerea de colagen, o proteină esențială pentru sănătatea pielii și a părului.

Vizualizări: 1,582

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: