Decizie pentru elevii care mergeau degeaba la şcoală

Consiliul de Administraţie al Liceului Tehnologic Tismana a decis joi ca elevii din satul Celei care doresc să urmeze cursurile clasei a IV-a la şcoala din localitate să facă acest lucru în continuare. Până acum exista o decizie conform căreia clasa respectivă se comasa cu una similară existentă la Tismana, dar protestele repetate ale părinţilor par să fi avut efectul scontat de aceştia.

Cei şase elevi care au venit zilele acestea la şcoala din Celei fără să facă nimic în timpul orelor s-au prezentat şi joi dimineaţa la cursuri. Părinţii i-au adus şi i-au lăsat pe mâna doamnei învăţătoare care se ocupă de clasa a II-a. Cei de-a IV-a au intrat şi ei în clasă, au ocupat ca de obicei două bănci în fundul clasei şi au stat cuminţi acolo, ca în fiecare zi.

Joi a fost însă o zi altfel, care, deşi a fost una de 13, a fost una cu noroc pentru ei. Consiliul de Administraţie a decis ca să nu mai aibă loc nicio comasare cu clasa similară de la Tismana, unde sunt la fel de puţini elevi şi unde şapte copii de la Celei deja s-au transferat. A fost o şedinţă de aproape 4 ore, în care s-a discutat cu argumente pro şi contra şi la care a fost prezent inclusiv primarul Marian Slivilescu. La şedinţele anterioare acesta îşi trimisese un consilier, dar de data aceasta a mers personal pentru a vedea cum va fi rezolvată problema copiilor.

„Consiliul de Administraţie decisese anterior în unanimitate pentru comasarea celor două clase pentru că niciuna dintre ele nu are numărul suficient de elevi. Cei şase care au venit la Celei în aceste zile fără să aibă manuale sau să figureze în acte ca fiind elevi înmatriculaţi legal vor rămâne acolo şi, din câte am înţeles, din ceilalţi şapte care au apucat să se transfere la Tismana sunt deja patru care şi-au manifestat dorinţa de a reveni la Celei. Vor fi zece copii care vor învăţa la simultan în clasa cu cei de-a II-a”, a explicat primarul Slvilescu.

Probleme vor fi în continuare, crede primarul, pentru că şcoala are un deficit lunar de peste 1 miliard de lei vechi la plata profesorilor. „Calculaţi cât trebuie pe an şi vedeţi ce sumă mare iese, iar eu nu ştiu cum vor acoperi aceşti bani. Noi nu îi putem ajuta pentru că nu avem posibilitatea legală şi, cred, că vor fi necazuri în continuare. Mai este şi problema şoferului de pe microbuz pe care a trebuit să îl angajez zilele trecute pentru că urma să aducă elevii de la Celei la Tismana. Acum cei mici nu mai fac naveta pentru că nu se mai desfiinţează nici clasa şi nici şcoala, iar eu rămân cu încă un şofer angajat căruia trebuie să îi dau de lucru. Nu ştiu, dar lucrurile s-au încurcat destul de rău în ultima vreme”, a mai comentat primarul Slivilescu.

Fără protest

Singurul lucru bun care i s-a întâmplat joi primarului din Tismana a fost că părinţii copiilor din Celei au renunţat să vină să mai protesteze la uşa sa. De dimineaţă, aceştia şi-au adus copiii la şcoală, iar apoi plănuiau să meargă în faţa primăriei pentru a protesta. A venit însă un reprezentant al şcolii care le-a transmis că în scurt timp va fi o şedinţă unde mai mult ca sigur se va decide să nu se mai comaseze nici clasa a IV-a. Vestea i-a bucurat pe părinţi care, altfel, erau decişi să îşi continue lupta. „Noi am ţinut de clasa asta pentru că ştim că avem dascăli buni aici, sunt copii care au învăţat şi au intrat la Târgu Jiu la «Tudor», pe când la Tismana, nivelul e mult mai jos. Plus că şcoala noastră a fost aici mai dinaintea celei de la Tismana şi nu vrem să fie desfiinţată”, a spus o mămică.

Solidari cu părinţii par să fie şi dascălii, care se declară dispuşi să renunţe la un spor care li s-ar cuveni în cazul în care predau la învăţământ simultan. Dan Drumen, fost viceprimar la Tismana, spune că el din capul locului i-a comunicat primarului că e dispus să renunţe la acel spor. „Mie ar trebui să îmi dea vreo 200 de lei pe lună, iar doamnei învăţătoare tot cam atât. Ajungem undeva la vreo 1000 de euro într-un an de zile. Noi ori cu aceşti bani ori fără tot venim să facem orele cu copiii, aşa că am transmis că nu depindem de acest spor. Suntem însă alături de părinţi şi facem şi noi ce putem pentru a menţine şcoala în funcţiune”, a menţionat fostul viceprimar.

Vizualizări: 2,520

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: