Şcoala nu a început pentru toţi elevii. Vin la ore, dar stau degeaba în bănci!

Protestele pe care le-au organizat la început de an şcolar părinţii din Tismana au dus la neînchiderea şcolilor din satele de aici care aveau prea puţini copii, însă pentru cei de-a IV-a din Celei anul şcolar a început doar teoretic. Şase copii vin în fiecare dimineaţă la şcoală şi se aşează în bancă fără ca să aibă vreun diriginte, vreun catalog sau măcar manuale!

Soarta lor a fost decisă în Consiliul de Administraţie al şcolii în vinerea de dinaintea începerii anului şcolar. Aici s-a hotărât ca toţi cei 13 elevi de a IV-a din Celei să fie mutaţi la Tismana, şapte dintre ei acceptând decizia respectivă. Părinţii celorlalţi şase spun că nu îi lasă pe cei mici la Tismana nici în ruptul capului. Conflictul lor cu autorităţile s-a escaladat, aceştia anunţând pentru joi dimineaţa un protest. Miercuri, copiii au fost filmaţi de către primărie stând degeaba în sala de curs, nimeni nefăcând ore cu ei.

„Inspectoratul Şcolar a spus clar la începutul anului şcolar că e de partea părinţilor, că e solidar cu noi, şi că nu susţine închiderea şcolilor. Nu s-a închis şcoala de la Celei, e drept, dar s-a închis clasa care funcţiona cu 13 elevi. Când ni s-a spus adevărul, atunci sau acum, când vedem cum vor să ne mute copiii cu forţa la Tismana? Am spus şi o repetăm, noi nu ne vom da copiii la şcoală la Tismana, pentru că acolo nu putem să fim alături de ei dacă se întâmplă ceva. Au venit azi de la primărie şi ne-au filmat copiii în clasă cum stăteau în bănci, cu ce drept, întrebăm şi noi, părinţii? Ce, primăria şi-a făcut televiziune şi noi nu ştim? Chemăm noi televiziunea să îi filmeze pe cei de la primărie cum îşi fac treaba în această problemă, dacă e aşa”, a spus o mămică revoltată de cele întâmplate.

Primarul Marian Slivilescu spune că are tot dreptul să deţină imagini cu copiii în timpul orelor de curs atâta timp cât doi dintre aceştia sunt încredinţaţi unor asistenţi maternali care, în mod normal, ar fi trebuit să îi ducă pe cei mici la Tismana, nu la Celei. „Aceşti copii, noi trebuie să îi supraveghem, prin Asistenţa Socială, iar asta presupune să ne asigurăm inclusiv că ei merg la ore acolo unde trebuie, nu unde sunt duşi de cei care îi au în plasament. Pe 7 septembrie, deci înainte de a începe şcoala, a fost şedinţă a Consiliului de Administraţie al şcolii în care s-a decis cu unanimitate ca toţi elevii de a patra de la Celei să fie aduşi la Tismana. Nu eu am luat decizia, că nu am nicio putere legală în acest sens, ci cei de la şcoală. Noi nu putem decât să le asigurăm mijloace de transport şi avem suficiente microbuze, trei la număr, pentru a nu avea probleme din acest punct de vedere. Cei care rămân la Celei nu au nici acum cărţi, catalog sau un profesor care să se ocupe de ei, iar responsabili de asta sunt părinţii care îi duc zilnic la această şcoală, deşi ştiu condiţiile”, a transmis primarul Slivilescu.

Soluţia propusă de ISJ Gorj

Părinţii copiilor spun că toate aceste „bâlbâieli” nu fac decât rău copiilor şi că cea mai bună soluţie este să rămână la şcoala în care cei mici îşi doresc să studieze. „Vrem să rămână la simultan elevii de clasa a IV-a care sunt la şcoala din Celei. Copiii au fost foarte stresaţi, au început să plângă când au văzut că a venit comisia de la primărie să verifice dacă sunt la şcoală”, ne-a spus Geta Schinteie, mama unuia dintre copii.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a stat miercuri de vorbă cu directoarea Liceului Tehnologic Tismana, dar şi cu primarul Slivilescu, cărora le-a făcut o propunere pentru rezolvarea problemei. „Am găsit o soluţie să fie bine pentru copiii din Celei. Numai să o aprobe Consiliul de Administraţie al liceului, care se va întruni joi. Soluţia propusă de mine a fost să rămână copiii acolo. Părinţii vor, chiar dacă vor studia la simultan. Dacă asta este dorinţa lor...”, a precizat Ion Işfan, inspectorul general al ISJ Gorj.

Vizualizări: 2,214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: