Gorjenii, fruntași la a reclama furtul de lemne

Autorităţile române au identificat, anul trecut, 12.487 de cazuri de tăieri ilegale de copaci la nivel naţional, ceea ce înseamnă 34 de cazuri în medie pe zi, potrivit unui raport realizat de organizaţia nonguvernamentală Greenpeace România. Numărul de cazuri de anul trecut este cu 32% mai mare decât în anul anterior.

Un rol important în identificarea şi semnalarea cazurilor de tăieri ilegale l-a avut societatea civilă, cea mai importantă contribuţie înregistrându-se în judeţul Dolj, unde 57,22% din totalul cazurilor investigate de autorităţi au fost semnalate de către cetăţeni, acesta fiind urmat de judeţele Gorj, cu 49,40%, şi Vâlcea, cu 47,15%. „Aplaudăm contribuţia societăţii civile în identificarea cazurilor de tăieri ilegale, dar aceasta ar trebui să fie, în primul rând, o prioritate a autorităţilor. Deoarece acestea sunt ineficiente în lupta împotriva tăierilor ilegale, vom lansa în curând aplicaţia Forest Guardians, un instrument care permite cetăţenilor să se implice activ în lupta pentru protejarea pădurilor, prin identificarea tăierilor ilegale şi raportarea lor, precum şi în verificarea legalităţii transporturilor de lemn”, a afirmat Ciprian Găluşcă, coordonator al campaniei de păduri şi biodiversitate a Greenpeace România.
Valoarea prejudiciului înregistrat ca urmare a tăierilor ilegale de arbori se ridică la 41,5 milioane de lei la nivel naţional, în creştere cu 5,25% faţă de anul anterior. (A.A.)

Vizualizări: 885

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: