Defrişările ilegale din Gorj, pe masa procurorilor

Inundaţiile din vară de la Novaci s-au lăsat cu dosare penale. Ministrul delegat pentru ape, păduri și piscicultură, Doina Pană, a acordat un interviu pentru ecopolitic.ro, în care a spus că „la ora actuală, în Gorj, cu certitudine rapoartele sunt înaintate organelor abilitate!”

 „Noi nu ieșim să facem spectacol în media… rapoartele le trimitem direct spre organele abilitate DIICOT sau DNA. Într-adevăr, a existat un raport. Noi în permanență controlăm, dar controalele nu le facem la vedere. Au existat controale concomitente la 92 de locații din țară împreună cu Ministerul de Interne și ANAF. Nici cei care controlau nu știau unde merg, știau că vor fi în România, tocmai pentru a prinde pe picior greșit pe cei care fac prostii”, a explicat ministrul Pană.

Reamintim că şi Corpul de Control al ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice a constat că mai multe societăţi comerciale desfăşoară activităţi de exploatare forestieră, dar nu deţin autorizaţie de mediu pentru această activitate. Pe raza Ocolului Silvic Polovragi aceste firme au exploatat o cantitate totală de 8.183 metri cubi, 4 societăţi pe raza Ocolului Silvic Novaci cu o cantitate de 8.395 metri cubi şi 4 societăţi aferente Ocolului Silvic Buila unde s-au exploatat 9.334,9 metri cubi.

Control şi la balastiere

Doina Pană a vorbit şi despre balastierele ilegale din albiile râurilor şi a cerut să fie sesizată în acest sens. „Rugămintea mea este că, dacă nu s-a rezolvat până în acest moment, să mi se facă o sesizare scrisă. La orice sesizare scrisă, eu voi trimite iar corpul de control!”, a spus Pană pentru ecopolitic.ro

Autorităţile de mediu spun că nu au legislaţie pentru a lua măsuri. Multe balastiere funcţionează sub acoperirea unor iazuri de peşte aflate în curs de amenajare. Comisarii Gărzii de Mediu spun că, în Gorj, acest lucru a devenit un fenomen, însă nu pot lua măsuri, deoarece nu există un termen limită până la care iazurile să fie finalizate. Sunt agenţi economici care au cerut acordul de mediu pentru astfel de afaceri în urmă cu cinci ani, însă iazurile nu au peşti nici până în ziua de astăzi.

Vizualizări: 149

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: