Dejecţiile localnicilor din Alimpeşti au ajuns în Olteţ

Râul Olteţ a fost contaminat cu dejecţii, arată rezultatele analizelor solicitate de Garda de Mediu Gorj în ceea ce privește apa uzată evacuată din stația de epurare a comunei Alimpești. Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a găsit depășiri în ceea ce privește doi parametri, ceea ce înseamnă că ori stația nu a fost pornită, ori funcționarea este defectuoasă. Garda de Mediu Gorj a anunțat că va aplica o amendă usturătoare și va dispune măsuri pentru remedierea deficiențelor.

Comisarii de mediu au mers în urmă cu circa două săptămâni la Alimpești pentru a verifica dacă apa eliminată din stația de epurare este în parametri normali. Asta după ce consilierul local Leonida Belgher a sesizat că apa nu este epurată, fiind deversată fără să fie tratată, iar acest lucru ar fi condus la dispariția peștilor și racilor din râul Olteț. Comisarii Gărzii de Mediu Gorj au luat probe și au solicitat specialiștilor din cadrul APM Gorj să facă analizele de rigoare. „Substanța organică din apa uzată, CBO5, care se face la 5 zile, este un pic mai mare decât este normal, este 34 și limita este 25. Azotul amoniacal este mai mare decât normal, valoarea arătată este 8.2, iar limita este 2”, a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj. Asta înseamnă că este azot suplimentar în apa evacuată de stația de tratare, dar și materie organică nedescompusă.

Amendă până la 35.000 lei

Comisarii de mediu spun că vor amenda operatorul stației de tratare, care în acest caz este firma Consiliului Local, SC Alimpești Util. „Așteptăm rezultatul de la APM Gorj. Dacă au fost depășite valorile limită admise riscă sancțiune societatea care se ocupă de exploatarea stației. Sancțiunile sunt în acest caz de la 25.000 lei, la 35.000 lei. Vom dispune și măsuri pentru ca stația să funcționeze conform regulamentului. Periodic vom mai face controale, dacă vor exista sesizări”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul șef al Gărzii de Mediu Gorj.

Responsabilii cu mediul spun că fauna și flora de pe Olteț nu sunt afectate de apa cu impurități deversată de la stația de epurare din Alimpești. „Nu afectează pentru că diluția este foarte mare. Am înțeles că sunt un număr limitat de case racordate la stație. Nu poate fi vorba nici de mortalitate piscicolă”, a explicat șeful Gărzii de Mediu Gorj.

Galerie foto


Vizualizări: 853

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: