Depistarea platfusului la copii şi remedii imediate

Platfusul, sau piciorul plat, îi îngrijorează pe părinţi după ce bebeluşii încep să facă primii paşi. Piciorul plat constă în prăbuşirea bolţilor longitudinale şi transversale ale piciorului dar nu poate fi diagnosticat până la vârsta de 4 ani.

Până la vârsta de patru ani 96% dintre copii au piciorul plat, aşa că acest lucru poate fi definit ca o stare fiziologică. Evoluţia depinde de fiecare caz în parte, lucrurile nefiind general valabile pentru toată lumea. Există cazuri care se remediază atunci când copilul începe să meargă, în timp, dar există şi cazuri de picior plat mai grave, care implică consultarea medicului specialist.

Kinetoterapeuţii spun că micuţii pot tolera această problemă care de multe ori nu dă simptome. Însă există şi cazuri când piciorul plat poate afecta articulaţiile membrelor inferioare şi coloana vertebrală. Există părinţi care îşi aduc copiii de 7-12 ani la recuperare pentru probleme precum scolioze, cifoze, lordoze, şi află cu regret că au şi platfus. Există şi părinţi pasivi, care nu iau nicio atitudine sau, pur şi simplu, cred că aşa este normal.

Pentru a evita simptomele neplăcute, medicii şi kinetoterapeuţii recomandă investigaţii noninvazive şi adaptarea terapiilor în funcţie de caz. Plantograma reprezintă o examinare foarte simplă în care copilul sau adultul este urcat cu picioarele pe un aparat special care colorează pe o mochetă zona de sprijin a piciorului. Ulterior se compară desenul obţinut cu modelul ideal de a călca. Cu cât copilul este mai mic, cu atât evoluţia va fi mai bună şi mai rapidă. Ca remedii se recomandă masajul în talpă, purtarea de încălţăminte cu talonete, atunci când este necesar, şi kinetoterapia, care ajută foarte mult.

Cu toate că diagnosticul de platfus poate fi pus după vârsta de patru ani, se recomandă începerea unui program de gimnastică medicală şi înot înainte de această vârstă. Pentru formele mai severe de platfus se recomandă, în plus, şi folosirea susţinătoarelor plantare, împreună cu gimnastica medicală. Tratamentul chirurgical este recomandat abia după vârsta de 10 ani şi doar atunci când nu s-a putut vindeca prin celelalte metode indicate de experţi. Copiilor cu platfus le face foarte bine mersul în picioarele goale şi pe nisip uscat.

Vizualizări: 1,316

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: